nieuws

Stroom uit panna, planten en de zon

bouwbreed Premium

Stroom uit panna, planten en de zon

Het eerste Nederlandse Energieplein is een feit. Het schoolplein van het Christelijk College Zeist beschikt nu over een wifi-hotspot op bewegingstegels, plant-power, WeWatt-fietsen en zonnestroom.

Een potje panna of de plantjes verzorgen. Geen bezigheden die jongeren normaal gezien zullen associëren met het opladen van hun smartphone. Maar in de duurzame nieuwbouwwijk Kerckebosch kunnen ze zo voor hun eigen stroom zorgen. Op het schoolterrein komen ook weer- en windbestendige WeWatt-bikes.

Kerckebosch heeft met het wifi-systeem de primeur in Nederland en loopt, als derde gebruiker, wereldwijd voorop. De Energy Floor-tegels worden hier eveneens voor het eerst in Europa vast toegepast. Een telefoon laadt je op met tien minuten voetballen.

Ook de buitenversie van de WeWatt-bike is nieuw. Energiefietsen worden al vaker toegepast, maar altijd binnen. Op het schoolplein in Zeist staat nu het eerste prototype dat geschikt is voor gebruik buiten. Begin 2016 krijgt Kerckebosch tien WeWatt-bikes.

4000 planten met Plant-e technologie leveren stroom voor de wifi-hotspotHet meest bijzonder is echter de stroom afkomstig van de vierduizend planten met Plant-e-technologie. Het opwekken van energie via planten kan met elk type plant die met zijn wortels in de natte grond staat. Het gaat voornamelijk om de bacteriën. Wanneer de planten groeien, scheiden ze afvalstoffen uit via de wortels. Deze afvalstoffen worden afgebroken door bacteriën en bij die afbraak komen elektronen vrij. Door de koppeling van elektroden ontstaat bruikbare elektriciteit. Van het begin af aan wordt er continu stroom gegenereerd door de planten, dag en nacht. Pas wanneer het systeem bevroren is, stopt het leveren van stroom. Maar bij dooi start het ook uit zichzelf weer op. Het systeem van Plant-e vraagt weinig onderhoud.

Kerckebosch werkt onder meer met groenten en kruidenplanten. De planten leveren 0,1 watt per vierkante meter. Dat is net voldoende om een zuinig ledlampje te laten branden. De 100 vierkante meter die de vierduizend planten in beslag nemen, levert in totaal 10 watt. Dat is niet veel, maar aangezien de wereld vol staat met planten, kan het volgens de bedenkers op termijn toch een serieuze energiebron worden. Het Energieplein is een ontwerp van bureau Wurck.

Reageer op dit artikel