nieuws

Revitalisatie kan levensduur van kunststof kozijn verdubbelen

bouwbreed Premium

Revitalisatie kan levensduur van kunststof kozijn verdubbelen

‘Revitalisatie’ is een technisch- en financieel aantrekkelijk alternatief voor het vervangen van kunststof of aluminium kozijnen. SKK Kozijnwacht zegt met revitalisatie ook het energielabel van bestaande woningen te kunnen verhogen.

Kunststof kozijnen die gemaakt zijn uit hoogwaardige profielen kunnen na een revitalisatie doorgaans weer een hele exploitatieperiode mee. In de Multatuliestraat in Rotterdam bijvoorbeeld deed SKK Kozijnwacht dat met twee projecten van corporatie Woonstad in opdracht van bouwbedrijf Bakker Arkel. De kozijnen zijn ruim dertig jaar oud en kunnen volgens commercieel/technisch adviseur Cor van Splunter zeker nog zo’n periode mee.

De aanpak bestaat uit het vervangen van hang- en sluitwerk, rubberen aanslagen, beglazing en ventilatieroosters. De nieuwe rubbers, beglazing en roosters helpen het energielabel te verbeteren. In Rotterdam is ongeveer 30 procent van het hang- en sluitwerk vervangen. De woningen op de begane grond voldoen daarmee aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het afkomende hang- en sluitwerk is opgeknapt en geschikt gemaakt voor hergebruik.

Folie vergt geen verder onderhoud

Het vervangen van de beglazing kan volgens Van Splunter soms wat problemen oplever en. Die doen zich voor in de vorm van glaslatten die goed moeten passen. “Als dubbele beglazing wordt vervangen door een nieuwe dubbele beglazing is er weinig aan de hand.” Het kan anders uitpakken wanneer in de kozijnen eerst 6 millimeter dik enkel glas zat wat plaats maakt voor 21 millimeter dik dubbelglas. Het vinden van passende glaslatten kan dan ‘een uitdaging’ worden. Het kozijn is doorgaans sterk genoeg om het extra gewicht van dubbele beglazing te kunnen dragen.

Het kunststof van de kozijnen is in Rotterdam alleen gereinigd. Het kan ook worden geschilderd of met een folie worden afgeplakt. De laatste optie adviseert Van Splunter bijvoorbeeld voor woningen die genomineerd zijn voor de sloop maar waarvan de eigenaar de exploitatieperiode nog een tijdje wil verlengen. De folie wordt gegarandeerd v oor tien jaar. In de praktijk kan het materiaal volgens directeur Anton Oostland van SKK Kozijnwacht betreft vijftien tot twintig jaar mee.

Het voordeel van folie is dat het geen verder onderhoud vergt. In de exploitatieperiode lijdt het ook niet onder de invloed van ultraviolet licht. Schilderwerk doet dat wel en moet elke zes of zeven jaar opnieuw worden gedaan. Voor schilderen moet de ondergrond terdege worden gereinigd. De grondering moet daarna zo dun mogelijk worden opgebracht. Als optie kan een vuilwerende nanocoating worden gebruikt.

In Rotterdam zette SKK Kozijnwacht een ploeg van vier monteurs in die twee woningen per dag onderhanden konden nemen aan de voor- en achterkant. De kosten liggen in de becijfering van Oostland ruim 40 procent beneden de investering voor kozijnvervanging.

Reageer op dit artikel