nieuws

Reductie paalklassenfactoren jaar uitgesteld

bouwbreed Premium

Reductie paalklassenfactoren jaar uitgesteld

De reductie van de paalklassenfactoren voor paalfunderingen wordt uitgesteld tot 1 januari 2017. Niet vanwege de discussie over de noodzaak, maar om procedurele redenen. Het normalisatie-instituut NEN heeft zich verkeken op de doorlooptijd van de aanpassing van de geotechnische norm NEN 9997-1.

Dat meldt Marc Lurvink, consultant materialen en bouwproducten bij NEN in Delft. “Het was niet te voorzien, nee. De aanpassing betreft niet alleen de paalklassenfactoren. De ontwerpversie is gereed, maar de normcommissie Geotechniek moet hem nog goedkeuren, daarna volgt nog een controle. Dan publiceren wij hem drie maanden ter commentaar. Tot slot moet hij in onze systemen worden gezet”, aldus Lurvink. Hij bevestigt dat 1 januari 2017 een veilige keuze is.

NEN heeft de NEN 9997-1 ‘Geotechnisch ontwerp van constructies – Deel 1: Algemene regels’ begin 2012 gepubliceerd. Tabel 7.c vermeldt de paalklassenfactoren voor het ontwerpen van veilige paalfunderingen. Uit onderzoek bleek dat de rekenwaarden van die factoren 30 procent omlaag moeten. Dat heeft tot een heftige discussie geleid, maar de normcommissie hield voet bij stuk. Fabrikanten kregen tot 1 januari 2016 de tijd om met proefbelastingen aan te tonen dat hun funderingen ook met hogere factoren voldoen. Door het uitstel wordt die periode feitelijk met een jaar verlengd. Maar daarna moeten onbeproefde paalfunderingen toch echt zwaarder uitgevoerd worden.

Reageer op dit artikel