nieuws

Provincies laten sterke groei zien in woningverkopen

bouwbreed

Provincies laten sterke groei zien in woningverkopen

In vijf provincies worden maandelijks weer meer dan duizend woningen verkocht. Overijssel en Limburg staan op de drempel om eveneens door te groeien naar de groep van duizend.

De registraties van het Kadaster wijzen uit dat in september 3375 meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. Vooral Friesland laat sterke groei zien: 42,8 procent. Met een aantal van 604 verkochte woningen steken de Friezen de Groningers de loef af. In de door gasbevingen geplaagde buurprovincie, waar de groei beperkt bleef tot 22 procent, zijn slechts 490 transacties gesloten. In Zuid-Holland werden in september 3393 woningen verkocht, op de hielen gezeten door Noord-Holland (3229). In Noord-Brabant (2303), Gelderland (1784) en Utrecht (1427) zijn in de septembermaand eveneens meer dan duizend woningen verkocht.

De geringste aantallen worden gehaald in Flevoland (379) en Zeeland (376). De verkoop vlot het beste bij de twee-onder-een-kappers (+32,3 procent). De toename is het geringste bij de appartementen (+13,5 procent). Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal hypotheken met 29,3 procent toe. Het aantal van 83 executieveilingen in september betekent een daling van 7,8 procent.

Reageer op dit artikel