nieuws

Overheidsbedrijven moeten stoppen

bouwbreed Premium

De overheid, voornamelijk gemeenten en provincies, moeten ophouden met ‘bedrijfje spelen’. Dat staat in een initiatiefnota van VVD en D66. Het zorgt voor marktverstoring, aldus deze partijen.

Al jarenlang houden overheden zich bezig met marktactiviteiten. Vaak onder het mom van ‘algemeen belang’ verstoren ze op die manier de markt. In het verleden ging het daarbij bijvoorbeeld ook om straatwerk dat gemeentelijke diensten in buurgemeenten aanboden. Nu komt het nog voor met ingenieursdiensten.

De Wet markt en overheid moet in de visie van VVD en D66 fors op de schop. De huidige wet biedt ondernemers te weinig bescherming tegen oneigenlijke concurrentie van gemeenten en provincies. Beide partijen vinden principieel dat overheden geen activiteiten moeten ontwikkelen die ook door private ondernemers kunnen worden uitgevoerd. Dat er nu weinig wordt geklaagd door ondernemers, zegt niet zoveel. Dat ligt meer aan het feit dat bedrijven geen heil zien in een procedure bij de Autoriteit Consument en Markt, denken D66 en VVD.

Reageer op dit artikel