nieuws

Je stopt al gauw een BMW onder je huis

bouwbreed Premium

Je stopt al gauw een BMW onder je huis

Eigenaren kunnen er vaak niets aan doen dat hun woning op een slechte fundering staat. Toch draaien ze vrijwel altijd zelf op voor de kosten. Maar herstelprogramma’s zijn vaak moeizaam, omdat een zakkend en in waarde dalend huis niet te financieren is.

Dat er verzakkingsproblemen waren bij een aantal woningen in de Noorderdwarsstraat in het Friese Grou was al langer bekend, maar dit voorjaar bleek de schade veel groter dan gedacht. Achttien van de kleine twee-onder-een-kapwoningen uit 1910 bleken onbewoonbaar: een aantal bewoners moest op stel en sprong het huis uit. Ingenieursbureau Wareco deed onderzoek. Bij sommige huizen stonden de palen naast de fundering en woningen waren 6 tot 20 centimeter verzakt. De palen waren besmet met palenpest, een bacteriële aantasting.

Een deel van de straat is in beheer bij wooncorporatie Elkien, maar pakweg de helft zijn koopwoningen die in het verleden door de bewoners zelf van de corporatie zijn gekocht.

Voor kopers kan een dergelijk probleem een groot financieel drama worden: de koopwoning is de afgelopen jaren al minder waard geworden door de dalende huizenmarkt, en de bank mag wettelijk geen verdere lening verstrekken op het bestaande onderpand. Dit zorgt ervoor dat mensen vast zitten in een zakkend huis. Als ze er al mogen blijven wonen. En vaak kunnen ze nergens terecht. Als de schade is ontstaan door grondwaterverlaging, is de eigenaar nog steeds zelf wettelijk verantwoordelijk. In het verleden gaven gemeenten nog wel subsidies op funderingsherstel, maar door de bezuinigingen van de laatste jaren zijn dat soort programma’s voor veel gemeenten te duur geworden.

Een ander probleem: funderingsherstel is vaak alleen effectief als een heel huizenblok wordt aangepast. De kans is heel groot dat er iemand tussen zit die de kosten voor funderingsaanpak niet kan of wil opbrengen. Vaak gaat dan het herstel van een heel huizenblok ook niet door.
Funderingsherstel gaat om grote bedragen, weet Martine Coevert, secretaris van KCAF en zelf eigenaar van een zakkende woning. “Het gaat al snel om 50.000 euro tot een ton. Dat is toch een mooie BMW waar je nooit in mag rijden, maar die je onder je huis stopt.”

In een aantal gemeenten zijn de problemen met fundering al vrij uitvoerig in kaart gebracht. De nood is hoog, zo blijkt, want in die gemeenten staan zo’n 10.000 woningen met ‘zeer verdachte’ funderingen. Dat zijn alleen nog de gemeenten die hun funderingsboekhouding op orde hebben, en dat zijn er niet zo veel. De gemeente Leeuwarden, waar Grou onder valt, hoorde daar bijvoorbeeld niet bij, en ook in Leeuwarden zijn naar verwachting veel meer woningen met funderingsproblemen.

Met een onafhankelijk fonds voor funderingsproblematiek gloort er hoop voor de huiseigenaar. Financiering van funderingsherstel is dan niet meer afhankelijk van de waarde van de woning of het inkomen van de eigenaar. En omdat verschillende partijen samenwerken in de oplossing van het probleem, verzandt een goede  aanpak minder snel in vingerwijzen en aansprakelijkheidsprocedures.

In Grou wordt binnenkort een oplossing gepresenteerd. Op een paar woningen na wordt de hele straat hoogstwaarschijnlijk herbouwd, omdat herstel te kostbaar is. Corporatie Elkien wil zijn morele plicht wel nakomen door daarin bij te springen en heeft enkele bewoners, ook de kopers, al van tijdelijke woonruimte voorzien.  

Corporatie, gemeente, provincie en banken werken samen om ervoor te zorgen dat de funderingsproblematiek niet zal leiden tot een persoonlijk faillissement.

 

Reageer op dit artikel