nieuws

Hybride lucht/water-warmtepomp voor nieuwbouw en renovatie

bouwbreed Premium

Hybride lucht/water-warmtepomp voor nieuwbouw en renovatie

Remeha biedt twee hybride lucht/water-warmtepompsystemen. De ene komt met een bijbehorende cv-ketel; de andere wordt gecombineerd met een bestaande cv-ketel.

Beide systemen zijn bedoeld voor nieuwe en bestaande woningen en draaien op een toerengeregelde warmtepomp van 5 kilowatt. De variant Tzerra HP bestaat uit een geïntegreerde combinatie van de Tzerra Plus cv-ketel met een lucht/water-warmtepomp en een voorraadvat van 40 liter.

De Hybrid Plus is een lucht/water-warmtepomp die met elke bestaande Remeha cv-ketel wordt gecombineerd. In het binnendeel van de Tzerra HP zitten onder meer Remeha’s Tzerra Plus cv-ketel, de regeling en een buffertank van 40 liter. De Hybride Plus is op dezelfde manier opgebouwd, maar dan zonder de cv-ketel. Productmanager Robert Doornebos van de Apeldoornse fabrikant adviseert de laatste variant voor woningen met een cv-ketel van enkele jaren oud.

Afhankelijk van de warmtevraag en de voorraad in de tank, springt de cv-ketel bij zodra de temperatuur van het warme water te laag wordt. De RemaCal bepaalt of dat het goedkoopst met gas of elektra kan. Deze regelaar bepaalt de stookkosten aan de hand van de ingevoerde prijzen van elektra en gas. De installateur doet dat bij de oplevering van het systeem. De gebruiker kan de waarden nadien zelf aanpassen.

Doornebos noemt Remeha’s warmtepompsystemen goed geschikt om het energielabel van een woning mee te verbeteren. Door het bijschakelen van de cv-ketel zijn relatief hoge watertemperaturen mogelijk, zodat het meestal niet nodig is om het bestaande afgiftesysteem zoals radiatoren te vervangen. “De Tzerra HP is op zijn beurt erg geschikt voor nieuwbouwwoningen die aan de aangescherpte epc van 0,4 of nog strenger moeten voldoen.”

In de renovatie gaat het er vooral om een goede plek te vinden voor het buitendeel van het systeem. Het binnendeel is volgens Doornebos dermate klein dat het vrijwel overal kan staan. Conventionele cv-leidingen verbinden het buiten- met het middendeel.

Reageer op dit artikel