nieuws

Dura Vermeer kiest open BIM-standaarden

bouwbreed Premium

Dura Vermeer kiest open BIM-standaarden

Dura Vermeer heeft één BIM-werkwijze geïntroduceerd, gebaseerd op landelijke en internationale open standaarden. Alle projecten die de bouwer vanaf nu oppakt worden op dezelfde manier verwerkt in het Bouw Informatie Model.

Werken met één open standaard is hard nodig, zegt Jurjen Haitsma, directeur van Dura Vermeer Bouw Zuid West. “Nu bestaan er géén BIM-modellen die op exact dezelfde manier zijn opgebouwd. Door één standaard af te spreken, is het direct voor al onze samenwerkingspartners duidelijk welke structuur, opbouw en codering de BIM-modellen moeten krijgen.” De directeur verwacht dat er sneller gewerkt kan worden als iedereen dezelfde open standaarden hanteert. “En er ontstaan minder misverstanden in de informatieoverdracht.”

Dura Vermeer kiest vooral voor een BIM-werkwijze omdat de afgelopen jaren een wirwar van standaarden werd gebruikt. “Verschillende standaarden hadden weliswaar veel overlap, maar gaven door de verschillen nog steeds verwarring, of vereisten branchebreed dezelfde onderliggende software te gebruiken”, meldt het bedrijf in een schriftelijke toelichting. Het “BIM-landschap” is volgens de bouwer zo divers geworden, dat de modelopbouw te vaak van elkaar verschilt. Daardoor laat de betrouwbaarheid van de informatie “te wensen over”. “Dit zorgt voor grote ruis in de grote stroom digitale data en levert vaak grote frustraties in het proces op.”

De Bouw Informatie Raad, waarbinnen opdrachtgevers, opdrachtnemers, ingenieursbureaus, installateurs, architecten en toeleveranciers zijn vertegenwoordigd, pleit al langer voor een ketenbrede toepassing van BIM. Dit zou moeten leiden tot een snellere bouwtijd en kostenverlaging.

De ketenpartners van Dura Vermeer zijn blij met de keuze voor één werkwijze, stelt de bouwer zelf. “Doordat Dura Vermeer nu een nationale standaard hanteert, is informatie uit de modellen beter te hergebruiken”, zegt Arjan Pol, BIM-modelleur van Lucassen bouwconstructies. “Dit levert onze projectteams veel tijdwinst op, omdat er door bedrijfsspecifieke standaarden nu vaak dubbel werk wordt verricht in de afstemming met de diverse partijen.”

Reageer op dit artikel