nieuws

Architecten moeten slimmer samenwerken

bouwbreed Premium

Architecten moeten slimmer samenwerken

“De huidige aanbestedingsregels zorgen voor een vastgeroeste markt van gespecialiseerde architectenbureaus”, stelt Gert Kwekkeboom van The Cloud Collective (TCC). Hij weet de meerwaarde van zijn jonge bureau slim te verkopen. Door een frisse blik aan te bieden en extra capaciteit op piekmomenten te zijn, werkt TCC veel samen met grotere, gevestigde bureaus. Zo werken ze beide aan hun portfolio.

Tendermanagers van grote bouwers zijn tevens op zoek naar vernieuwende ideeën voor een kansrijke inzending. “Vooral nu de woningmarkt aantrekt, werken aannemers vaker samen met jonge architecten”, aldus Cilly Jansen, directeur van Architectuur Lokaal, onafhankelijk, landelijke informatie- en documentatiepunt voor architectuurbeleid in Nederland. Zo schreef Van Wijnen met Zecc Architecten in voor appartementencomplex Kerkwerve in Etten-Leur.

Geen garantie

Jansen bevestigt, dat resultaten die zijn behaald in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst: “Veel bureaus die voorheen vaak wonnen, zijn gespecialiseerd in opdrachten die momenteel veel minder op de markt komen, zoals (nieuwbouw) gemeentehuizen, grote appartementencomplexen, kantoren en stedenbouwkundige plannen.” Alleen Atelier PRO en Ector Hoogstad vallen op door hun consistente prestaties.

Teveel bureaus lieten nieuwe contractvormen links liggen

Het is daarom slim om expertise op te bouwen in relevante opgaven. Zo kabbelt de vraag naar onderwijsgebouwen voort. “Hiervan profiteren vooral bureaus die een goed profiel hebben opgebouwd op het gebied van duurzame schoolgebouwen, zoals LIAG architecten”, observeert Jansen.  

Pps-opdracht

Daarnaast is het aantal dbfmo-opdrachten bijna verdubbeld. Voor deze opgaven kloppen aannemers vaak bij dezelfde architecten aan. Early adaptors Jeroen van Schooten en Do Janne Vermeulen – eerst MVSA Meyer en van Schooten Architecten en sinds juli 2013 Team V Architectuur – profiteren nog steeds van de eerste grote pps-opdracht in Nederland: de renovatie van het ministerie van Financiën (2004). “Te veel bureaus hebben nieuwe contractvormen links laten liggen. Ze bleven hangen in de traditionele rolverdeling tussen architect en aannemer”, aldus Jansen.

‘Nieuwe’ naam

Het was daarom verrassend dat bij de tweede aanbesteding van het Spuiforum ineens een ‘nieuwe’ naam zat. Jo Coenen Architects & Urbanists kwam, samen met Patrick Fransen van Studio HH, als winnaar uit de bus. Alleen een goed portfolio is de laatste tijd bij openbare Europese aanbestedingen niet meer doorslaggevend. Een positieve ontwikkeling voor veel jonge architectenbureaus, maar ook voor de Nederlandse bouwcultuur.

Do’s

Don’ts

Kritiekpunten openbare aanbestedingsprocedures:

 

Reageer op dit artikel