nieuws

Aardbevingen opvangen bij basis

bouwbreed

Aardbevingen opvangen bij basis
071015 ASSEN - MICHELE CALVI, ITALIAANSE AARDBEVINGSEXPERT. IS VOOR AD TISSINK

Rubberblokken of glijopleggingen bij de fundering kunnen efficiënt bodemtrillingen opnemen die optreden bij aardbevingen. De Italiaanse expert Gian Michele Calvi is ervan overtuigd dat de techniek van ‘base isolation’ ook in Groningen uitkomst kan bieden.

Calvi sprak afgelopen dagen zo’n zestig constructeurs bij van ingenieursbureaus die betrokken zijn bij versterkingsmaatregelen en nieuwbouw in de Groningse bevingsgebieden. Italië heeft nou eenmaal veel meer ervaring met aardbevingsbestendig bouwen en binnen de Italiaanse ingenieurswereld geldt Calvi als de autoriteit. Daarom had de NAM hem uitgenodigd.

Na de grote aardbeving van L’ Aquila in 2009 gaf de civiel ingenieur leiding aan een team dat in zes maanden 185 appartementengebouwen voor permanente bewoning realiseerde voor in totaal 15.000 bewoners die dakloos waren geraakt. Die gebouwen zijn niet alleen in theorie aardbevingsbestendig dankzij toepassing van base isolation. Ze hebben dat ook bij uitvoerige praktijkproeven bewezen. Vijftien appartementencomplexen werden na oplevering aan praktijktests onderworpen, waarbij verplaatsingen tot 26 centimeter werden veroorzaakt. Dat was tegen de ontwerplimiet aan en simuleerde de versnellingen bij een ondiepe beving van 6,2 op de schaal van Richter. De laatste triltest vond zelfs plaats terwijl de bewoners zich in hun flats bevonden.

Dat soort grootschalige ingrepen en testprogramma’s is in Groningen voorlopig nog niet aan de orde, verzekert woordvoerder Sander van Rootselaar van de NAM. “Voor ons is kennisoverdracht en innovatie cruciaal en we kunnen heel wat van de Italianen leren. We hebben Calvi hierheen gehaald, omdat er meer is dan het versterken van wanden en de koppeling tussen vloeren, daken en muren.”

Tijdelijke school

Compleet nieuw is de base-isolationtechniek ook voor Groningen niet. Een tijdelijke school in Loppersum werd deze zomer al door unitbouwer Jan Snel geplaatst op rubber oplegblokken. Er zijn ook vergevorderde plannen om een monumentale pelmolen in Westerwijdwerd op die manier te beschermen. Daarvoor moeten eerst nieuwe palen en een betonnen vloer onder de school worden aangebracht die vervolgens ontkoppeld worden met isolatoren of dempers.

“Dat is natuurlijk een peperdure oplossing”, beseft Calvi. “Die pas je alleen toe bij gebouwen die je op geen enkele andere manier kunt beschermen, zoals monumenten. De kosten kunnen dan wel oplopen tot 1200 euro per vierkante meter van de voetafdruk van het gebouw. Maar bij nieuwbouwprojecten vallen de kosten een stuk lager uit; ze zullen in de regel in de buurt liggen van 2 procent.”

De constructie van het Groninger Forum is wat Calvi betreft nog steeds geschikt om met isolatoren te wapenen tegen gasbevingen. “Ik zou op niveau-1 isolatoren aanbrengen tussen de kolommen en de vloeren en daarmee zou het gebouw alle verwachte bodemversnellingen prima aankunnen. Dat is ingrijpend met een constructie waarvan de bouw al tot boven maaiveld is gevorderd, maar niet onmogelijk. Zou ik aan het begin van het ontwerptraject ingeschakeld zijn, dan had ik het anders aangepakt. Het ontwerp met twee zware stijve kernen leent zich goed om met gerichte versterkingen te wapenen tegen de kortdurende trillingen die kenmerkend zijn voor de Groningse gasbevingen. Maar dan moet je er vanaf het begin van het ontwerp rekening mee kunnen houden en dat was nu helaas niet het geval.”

 Lees verder: De catalogus van isolatoren en dempers puilt bijna uit 

Reageer op dit artikel