nieuws

WikiHouse gaat in Rotterdams proefproject ook de hoogte in

bouwbreed

WikiHouse gaat in Rotterdams proefproject ook de hoogte in

Open source-bouwsysteem WikiHouse heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: een 6 meter hoge toren. Het Rotterdamse proefproject bewijst dat verdiepingsbouw mogelijk is met op maat gefreesde puzzelstukjes. Maar eenvoudig was het niet.

Het trappenhuis van de WikiTower is niet alleen halfrond, het heeft ook een sierlijke knik. “Een beetje de vorm van een bierglas”, zegt ontwerper Jan Willem de Groot terwijl hij langs de gebogen wand strijkt. “Het WikiHouse-bouwsysteem biedt de vrijheid om vrij complexe vormen te maken.” Enige begrenzing is de maat van het plaatmateriaal waarmee WikiHouse standaard werkt: 244 bij 144 centimeter. Een houtplaat dus zoals te vinden in vrijwel iedere bouwmarkt op aarde. Maar er zijn manieren om die te koppelen. Zo voerden de bouwers de verdiepingsvloer en het dak uit met vier spanten, samengesteld uit horizontaal en verticaal gekoppelde plaatdelen. Dat levert stabiele vloeren op. Die kraken wel flink bij het belopen, maar ze zijn dan ook zonder één schroef- of lijmverbinding in elkaar gezet. Alles gaat met klemverbindingen en wiggen. Voor het in elkaar kloppen van de puzzelstukjes is alleen een hamer nodig. En uiteraard een computerbestand voor de freesmachine, die ieder onderdeeltje uitzaagt – zonodig ook de hamer.

 

De ronde wand van de WikiTower, die in ICDuBo (RDM Campus) staat, is opgebouwd uit dertig lagen van horizontale platen. Die zijn op alle niveaus gekoppeld door vanaf de zijkant verticale platen in te steken. Vooraf is daaruit een uitsparing gefreesd. De stabiliteit van de constructie is ook gewaarborgd doordat iedere trede van de wenteltrap die erachter ligt is gekoppeld aan de ronde wand.

De Groot tekende het ontwerp 3D uit in SketchUp, inclusief alle verbindingen. Als bouwmateriaal koos WikiHouseNL 18 millimeter dikke ‘SmartPly’ OSB-plaat van sponsor Coillte. Een prima product, maar toch geen gelukkige keuze. Want het plaatmateriaal bleek zo hard dat het uitfrezen van de 113 platen uiterst traag verliep. Studio Rap, dat het freeswerk voor zijn rekening nam, besloot daarom een industriële robotarm te gebruiken. Die kwam er makkelijker doorheen, maar bleek minder nauwkeurig. Een lelijke tegenvaller, want het betekende dat de bouwploeg geregeld vijlen en beitels moest gebruiken om stukken passend te maken. OSB geeft geen millimeter mee, dus iedere afwijking is uit den boze. “Zondermeer een leermoment. Maar ja, bij onze proefprojecten draait het om leren”, zegt De Groot. De viermans bouwploeg slaagde er toch in de constructie in een dag of vier in elkaar te zetten.

Wiki-teams

De ervaringen van het project op de RDM Campus worden via de webpagina wikihouse.cc gedeeld met Wiki-teams elders in wereld. Het moet zorgen voor een steeds verdere perfectionering van het zelfbouwconcept. Iedereen kan vanaf de website ontwerpen downloaden voor huizen, maar ook voor ladders en hamers. Maakt WikiHouse uiteindelijk ook de architect overbodig? De Groot: “Zo’n vaart zal het niet lopen, denk ik. Maar je kunt dus wel zonder aannemer.” Uitdaging is nog om concurrerend te worden met andere houtbouwconcepten.

De WikiTower blijft tenminste enkele jaren staan bij ICDuBo. WikiHouseNL hoopt dat het bouwwerk andere innovatieve bedrijven uitdaagt om er gevels, installaties, dakafwerking en energievoorzieningen voor te bedenken. De feestelijke opening is op donderdag 24 september 15.00 uur.

Wiki-studio

Britse gegadigden kunnen voor iets meer dan 20.000 euro inclusief BTW een Wiki-studio bestellen. Het is een gebouwtje van 5 meter lang, 3,1 meter breed en 4 meter hoog. Alle benodigdheden zitten in een bouwpakket. In Groot-Brittannië is voor de plaatsing veelal geen vergunning nodig.

Reageer op dit artikel