nieuws

Verkoopwaarde van woning neemt toe met ruim 900 euro

bouwbreed Premium

Verkoopwaarde van woning neemt toe met ruim 900 euro
woningen te koop Dymanis

De gemiddelde verkoopwaarde van bestaande woningen is in augustus gestegen tot 233.485 euro. In juli gingen in doorsnee de panden 923 euro goedkoper van de hand.

Met de transacties in augustus is volgens het CBS een bedrag gemoeid van 3,7 miljard euro. Juli was nog beter, de beste maand van het jaar. Toen wisselde voor 4,2 miljard van eigenaar.

In januari – na de decemberrally traditioneel aan de rustige kant – bedroeg in Nederland de waarde van de verkochte bestaande woningen 2,1 miljard euro. In maart werd voor de eerste keer de grens van 3 miljard overschreden waarna een lichte terugslag volgde. Juni schoot echter weer royaal in de 3 miljard (3,4 miljard) om het hoge niveau niet meer te verlaten.

De prijzen lagen in augustus nog 11,2 procent onder het niveau van 2010. In vergelijking met wat rond de jaarwisseling betaald werd, is nog slechts een vooruitgang geboekt van 1,5 procent. Het duurste waren de woningen in 2008. Destijds werden prijzen betaald die zo’n 17 procent hoger lagen dan momenteel. Vergeleken met de eeuwwisseling liggen de huidige prijzen 7,7 procentpunt hoger.

Het herstel van de markt voltrekt zich het meest moeizaam in Friesland, Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe. In Noord-Holland stijgen de prijzen het sterkst.

Reageer op dit artikel