nieuws

Sprangers herstelt na mager jaar

bouwbreed Premium

Sprangers herstelt na mager jaar

Bouwbedrijf Sprangers behaalde vorig jaar 18 procent minder omzet, maar door de bouw van enkele grote distributiecentra dit jaar is de weg omhoog al ingezet.

“Een mager jaar”, noemt Sprangers-directeur Kees Franse 2014 voor het bedrijf uit Breda. De omzet zakte van 80,6 miljoen naar 65,9 miljoen euro. Het is het tweede achtereenvolgende jaar met een omzetdaling. In 2012 werd een omzet van 97,3 miljoen euro behaald. Dat was toen al uitzonderlijk. Sprangers bouwde in die tijd samen met Vaessen het Huis van de Sport in Hoofddorp, een grote sportaccommodatie ter waarde van 45 miljoen euro.

Uitstel

De lagere omzet komt volgens Franse door uitstel van grote logistieke projecten. Veel projecten zijn dit jaar gaan lopen. De directeur van de Brabantse bouwer verwacht dat in 2015 de omzet en het rendement hoger zullen uitkomen. De nettomarge was in 2014 0,7 procent. “Ik wil toch wel 2 procent netto, dus na belasting, overhouden. En liever natuurlijk 3 à 4 procent. “

De nettowinst van bijna een half miljoen euro had wat Franse betreft ook hoger gekund. Door “tegenvallers” lukte dat niet. “We hebben op sommige projecten te scherp ingeschreven, omdat we gewoon het werk nodig hadden”, zegt Franse. “Bij enkele projecten zijn de verliezen iets hoger uitgekomen dan gedacht omdat we te optimistisch zijn geweest.”

In de huidige orderportefeuille zitten echter geen projecten meer waarvoor te scherp is ingeschreven. “Dus we zijn door de crisis heen”, constateert Franse.

Dit jaar zal de omzet opbloeien. Sprangers is net begonnen aan de bouw van een distributiecentrum voor winkelketen Primark in Roosendaal, een project met een aanneemsom van 26 miljoen euro. “Dat moet in juni volgend jaar klaar zijn.”

Kleding

Een ander groot project in uitvoering is een distributiecentrum in Tilburg voor Prodelta, een ontwikkelaar en belegger voor industrieel vastgoed. De kleding van H&M wordt hier opgeslagen. De aanneemsom bedraagt 18 miljoen euro.

De personeelsbezetting bleef afgelopen jaren nagenoeg stabiel. Gemiddeld had het bedrijf 141 mensen in dienst (2013: 142). Sprangers heeft tijdens de crisis niemand ontslagen. Omzetgroei is geen doel bij het bedrijf, continuïteit wel. Dus dat betekent ook continuïteit van de werkgelegenheid. “Dat geeft rust in de organisatie. De zekerheid over je baan zorgt ervoor dat je beter functioneert”, is de visie van Franse.

In het voorjaar zijn dertig nieuwe medewerkers aangenomen.

Reageer op dit artikel