nieuws

Praktijktest corrigeert opbrengst zonnepanelen

bouwbreed

Praktijktest corrigeert opbrengst zonnepanelen

Fabrikanten stellen de opbrengst van hun zonnepanelen soms te zonnig voor, constateert Zonnepanelen.net. En ook anderszins brengt vergelijkend onderzoek grote verschillen in prestaties aan het licht.

Sinds juni van dit jaar vergelijkt de onafhankelijke website de prestaties van dertig merken zonnepanelen. Die zijn onder identieke omstandigheden op het dak van hun pand in Ede geplaatst. Alle panelen staan onder een hoek van 20 graden op het zuiden. De laboratoriumtesten van de panelen vinden plaats volgens STC IEC60891. Alle zonnepanelen staan bij elkaar op een centrale plek in het land zodat de meetresultaten van de verschillende panelen volgens de initiatiefnemers zonder problemen met elkaar kunnen worden vergeleken.

Op termijn wil de website ook omvormers testen. De eerste vergelijkingen over de maanden juli en augustus leren Marcel Blaauw van Zonnepanelen.net dat tussen het beste en slechtste paneel een opbrengstverschil zit van 12 procent. “Dat is meer dan dat we verwacht hadden; een verschil van 12 procent betekent voor een gemiddeld huishouden ruim 1000 euro minder opbrengst over tien jaar. Dat is 20 procent van de aanschafwaarde.”

Merken

Voor de vergelijking maakt men gebruik van dertig merken die momenteel veel worden verkocht in Nederland. Voordat de panelen het dak op gingen werd in een laboratorium bepaald of het vermogen dat de fabrikant noteerde ook daadwerkelijk werd behaald. Het viel op dat een aantal zonnepanelen veel minder vermogen had dan de fabrikant had opgegeven.

Deze eerste resultaten geven een goed beeld van de prestaties van de panelen. Blaauw: “Uit ervaring weten we dat de zonnepanelen die in de zomermaanden als beste presteren uiteindelijk over een geheel jaar als beste uit de bus komen. In de zomermaanden wordt immers 70 procent van de totale opbrengst behaald.” De prestaties in de wintermaanden zijn daarom wat Zonnepanelen.net betreft minder relevant.

Het Duitse instituut Photon vergeleek eerder verschillende typen omvormers en bepaalde het rendement ervan. Blaauw zegt meer waarde tehechten aan de begrote levensduur van deze toestellen. “Een omvormer heeft een levensduur van tien tot vijftien jaar en zal eerder aan vervanging toe zijn dan de zonnepanelen. Een omvormer die vijftien jaar meegaat maar iets minder rendement levert is veel beter dan een omvormer die het na tien jaar voor gezien houdt.”

Zonnepanelen.net zegt de middelen om op onafhankelijke basis deze testen te kunnen doen te verdienen met advieswerk voor al dan niet zakelijke zonneinstallaties.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels