nieuws

Nieuw keurmerk voor minder energie

bouwbreed

Nieuw keurmerk voor minder energie

De Stichting PassiefBouwen.nl beloont woningen die voor de ruimteverwarming jaarlijks toe kunnen met 10 kilowattuur per vierkante meter, met het nieuwe PassiefBouwen Keur Superieur.

Tien kilowattuur per vierkante meter per jaar is evenveel als een gemiddelde waakvlam van een cv-ketel in die periode verstookt, zegt Chris Zijdeveld van de Stichting PassiefBouwen.nl. Het nieuwe keurmerk moet gemotiveerde opdrachtgevers en bouwteams ertoe aanzetten “een extra stap te zetten richting zo energiezuinig mogelijke bouw”. Nog dit jaar denkt de stichting het eerste Keur Superieur te kunnen uitreiken.

Daarvan profiteert ook de renovatie, verwacht Zijdeveld. Technieken om passieve nieuwbouwwoningen te maken zijn ook te gebruiken om bestaande woningen te verbeteren. “Mede daardoor stijgt de levensduur van de aangepakte woningen.” Technisch zijn er volgens de voorman van de Stichting PassiefBouwen.nl geen obstakels om bestaande woningen passief te maken. Het geeft de bewoners in elk geval het voordeel van een lage energienota en een hoog wooncomfort, omdat de woningen tochtvrij zijn.

Welstand

De praktijk leert dat welstandcommissies passievering nogal eens tegenhouden, omdat het resultaat te veel zou afwijken van baksteen gevels. Woningen worden passief door de buitengevel te bekleden met een afdoende dikke laag isolatiemateriaal die weer wordt afgewerkt met een stuclaag. Daarmee krijgen zij een ‘Oostenrijkse’ aanblik en passen niet meer in het stadsbeeld.

Het alternatief is het aanbrengen van een laag isolatie op het binnenblad. Dat is volgens Zijdeveld een garantie op problemen, omdat deze aanpak de vochthuishouding verstoort. Isolatie van de buitengevel geldt als de beste manier om een woning passief te maken. Het is ook de goedkoopste, zodat verhoudingsgewijs meer budget overblijft voor kwalitatief goede passieve kozijnen met bijpassende beglazing.

PassiefBouwen.nl wil met de nieuwe Stichting Echte Energieprestatie het werkelijke verbruik van gebouwen certificeren. “Dat is nodig omdat de berekende energieprestatie van gebouwen die bij de bouwaanvraag moet worden overlegd, geen maat is voor de energiebehoefte”, zegt Zijdeveld. Het gevolg: woningen die soms tot vier keer meer energie verbruiken dan een passiefwoning.“In de praktijk wordt dat vaak gecompenseerd met de opbrengst van zonnepanelen.” De verkeerde weg, meent Zijdeveld, ook al omdat het net geen grootschalige toepassing van elektra aankan.

Reageer op dit artikel