nieuws

Het Octrooi: Dakelement weert zonnewarmte en winterse kou

bouwbreed

Het Octrooi: Dakelement weert zonnewarmte en winterse kou

Eenvoudig koppelbare dakelementen reflecteren de zonnewarmte, gaan ‘s winters warmteverlies tegen en voeren bovendien hemel- en smeltwater af.

Jaren geleden bedacht Fred Bol een systeem voor het na-isoleren van bestaande vlakke of licht hellende daken. Een modulair systeem bestaande uit zonwerende kunststof cassettes op pootjes, die op het dak een smalle, horizontale luchtspouw creëren. Ongeveer twee jaar geleden bedacht hij een verbeterde en goedkopere versie, waarvan recent de octrooiaanvrage openbaar is geworden. De elementen van het nieuwe systeem bestaan uit slechts twee onderdelen. Eén deel is via dieptrekken vervaardigd van wit, hard pvc, waarbij een soort omgekeerde schaal van 50 bij 50 centimeter ontstaat. Het zonnestralen reflecterende oppervlak heeft twee horizontale, haaks op elkaar staande gootjes. Deze zijn aan hun uiteinden aangesloten op twee van de vele verticale gootjes die zijn uitgespaard in de zijwanden van de schaal. Hierdoor kan hemelwater en in de winter ook eventueel smeltwater verdwijnen via de isolerende luchtspouw onder de gekoppelde elementen.

De harde schaal wordt opgevuld met het tweede onderdeel, een binnenwerk van geëxpandeerd polystyreen (eps). Dit isolerende deel is uitgevoerd met diverse pootjes en een of meer zijwaarts uitstekende schijven. Daarmee komt de totale hoogte van een element op 6 centimeter. De pootjes en de schijven dienen voor het afsteunen op de dakbedekking. Daarnaast zorgen de schijven voor de onderlinge koppeling van de dakelementen, via nokken en bijpassende inkepingen. Daarbij is geen gereedschap nodig. De elementen worden met een speciale epdm-lijm op de dakbedekking vastgezet. Het resultaat is een beloopbaar, isolerend oppervlak dat in de zomer zorgt voor besparing op koelen en in de winter op verwarmen. Volgens Bol zal bovendien de levensduur van de onderliggende dakbedekking verdubbelen.

De nieuwe versie van het dak-element gaat onder twee namen door het leven. De uitvinder heeft het zelf over het Widac-(dak)element, waarbij ‘Widac’ staat voor Witte Dak Cassette. Maar als je naar zijn website www.widac.nl gaat, kom je automatisch op de site van Roofscaping Worldwide, waarop het product staat vermeld onder de naam Roofflex. “Dat klopt, dat is de Engelse naam, maar Widac gebruiken we ook nog. En dat bedrijf is een bv’tje van mij en mijn zakenpartner.” Roofflex lijkt overigens niet zo’n gelukkige keuze, want op internet vind je onder die naam ook heel andere producten voor daken. Bol is niet meer bij de eerdere versie van zijn vinding betrokken en een ander bedrijf dan het zijne brengt het onder de naam Roofclix aan de man.

Een belangrijk verschil tussen de twee versies zit in de gebruikte materialen en in de uitvoering van de koppelelementen, die bij die eerdere versie op de hoeken van de elementen moeten worden vastgeklikt. Bol: “Die koppelelementen vormen nu een geheel met de rest en dat scheelt in de praktijk een hoop handelingen.”

Reageer op dit artikel