nieuws

ING: Veel commercieel vastgoed voldoet niet

bouwbreed Premium

ING: Veel commercieel vastgoed voldoet niet

Veel van het bestaande commerciële vastgoed past ondanks het huidige optimisme niet meer bij de marktbehoefte. Er zal behoefte komen aan meer nieuwe gebouwen of (rigoureuze) aanpassing van bestaande gebouwen.

Dat stelt Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw & Vastgoed, in een sectorrapport over commercieel vastgoed. Op grond van de betere economische vooruitzichten, maar ook vanwege structurele veranderingen in de manier waarop we werken, wonen en winkelen combineren veranderen de behoeften van de gebruikers.

Volgens ING geeft dit kansen voor beleggers met oog voor de toekomstbestendigheid van hun objecten. Dit gaat natuurlijk wel gepaard met de nodige investeringen. ‘Het aanbod van toekomstbestendig vastgoed is schaars maar de gebruiker zal voor het juiste product bereid zijn te betalen.’

De toonzetting van de ING-publicatie is positief. Het beleggingsvolume in commercieel vastgoed lag in de eerste zes maanden van 2015 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar viel het beleggingsvolume nog iets tegen. Het was vooral het tweede kwartaal waarin er veel transacties werden gedaan.

De meeste transacties waren toe te schrijven aan Nederlandse partijen maar ook vanuit het buitenland is veel belangstelling. Op dit moment wordt een groot aantal portefeuilles actief op de markt aangeboden. Eigenaren zijn aan het verkopen om te profiteren van de aantrekkende vastgoedmarkt. Naar verwachting van ING ‘zal het beleggingsvolume in commercieel vastgoed dan ook op een hoog niveau blijven.’

De opnamecijfers liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in dezelfde periode afgelopen jaar. De leegstand stabiliseert op een hoog niveau. De dynamiek in de markt is voor een groot deel afkomstig van vervangingsvraag en slechts in beperkte mate van uitbreidingen en nieuwe vestigingen. Doordat er een mismatch is tussen vraag en aanbod, ontstaat er in toenemende mate druk op de huren voor moderne panden op de beste locaties.

De markt voor logistiek vastgoed trekt aan. Er is veel vraag en er worden veel projecten ontwikkeld op verzoek van de toekomstige eindgebruikers. De vraag naar moderne logistieke ruimten blijft gezond en de opname ligt dan ook een stuk hoger dan in dezelfde periode afgelopen jaar. De activiteit concentreert zich met name op de logistieke knooppunten in Brabant en Limburg. Ook hier geldt dat een deel van de bestaande voorraad verouderd is en niet aan de eisen van de huidige tijd voldoet.

Reageer op dit artikel