nieuws

Hoe nu verder? En andere onbeantwoorde vragen over Imtech (Update)

bouwbreed Premium

Hoe nu verder? En andere onbeantwoorde vragen over Imtech (Update)

Imtech is er niet in geslaagd om een akkoord te sluiten over extra financiële ruimte, nodig voor het Duitse dochterbedrijf. Dat bleek woensdag. Er bleven echter nog veel vragen onbeantwoord.

Waarom ging het akkoord niet door?

Vorige week meldde Imtech dat er een akkoord was over 75 miljoen euro aan extra liquiditeit, boven op de 700 miljoen euro die al beschikbaar was. De technisch dienstverlener heeft extra geld nodig, omdat het langer duurt om weer winst te gaan maken dan eerder werd verwacht. “Sommige financiers” moesten nog wel akkoord gaan. De financiering ging op het laatste moment niet door omdat bleek dat er “aanvullende verplichtingen” gemaakt moeten worden ten opzichte van Imtech Duitsland. Wat die verplichtingen zijn en waarom de financiers precies afhaakten, wilden topman Gerard van de Aast en financieel bestuurder Hans Turkesteen woensdag niet kwijt.

Hoe nu verder?

“Imtech en Imtech Duitsland evalueren de huidige situatie”, luidt de schriftelijke verklaring. Vragen over het aanvragen van uitstel van betaling en verkoop van onderdelen, daar wilden Turkesteen en Van de Aast niet op ingaan. Van de Aast: “We gaan niet speculeren.” Zij benadrukten wel dat het bedrijf nog in gesprek is met financiers. Het oude plan is echter van tafel.

Wanneer komt er duidelijkheid?

Van de Aast en Turkesteen hielden hierover hun lippen stijf op elkaar. Turkesteen: “Dit is wat we nu te melden hebben. En daar houden we het bij.” De gesprekken met de financiers hebben “(nog) niet” tot een akkoord geleid, meldt Imtech donderdagochtend in een nieuw persbericht. Het bedrijf bevestigt dat “alle opties worden overwogen”. De koers van het aandeel Imtech stort volledig in.

Wat vinden de opdrachtgevers ervan?

Van de Aast heeft “nog geen negatieve berichten” van klanten gehoord sinds de laatste berichten over de financiering van de onderneming. “We benaderen iedereen proactief”, zei de topman al vaker. Ook nu weer. Hij benadrukte dat de orderintake in de eerste helft van dit jaar ongeveer gelijk is aan de omzet. “Tevredenstellend dus.”

 

Reageer op dit artikel