nieuws

Heijmans meldt zich bij curator Imtech

bouwbreed

Heijmans meldt zich bij curator Imtech

Heijmans heeft zich bij de curator van Imtech gemeld voor de overname van delen van Imtech Building Services. Dat heeft Heijmans-topman Bert van der Els woensdagochtend gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam.


De Brabantse bouwer lijkt vooral geïnteresseerd in de overname van projecten en contracten en niet zozeer in ‘handjes’. Van der Els benadrukte namelijk niet uit te zijn op een capaciteitsuitbreiding van dochteronderneming Heijmans Installatie.

De topman gaf verder aan dat het faillissement van Imtech Heijmans niet direct raakt. De bouwer heeft geen joint ventures met Imtech en werkt niet samen op projecten. Heijmans zal “niet aarzelen” als klanten vragen of het bedrijf onderhoudscontracten van Imtech over wil nemen, aldus Van der Els. Voorwaarde is wel dat de werken in de portefeuille en bij de focus van Heijmans passen.

Verlies

Voor beurs werd bekend dat Heijmans over de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies heeft geleden van 15 miljoen euro, op een omzet van 922 miljoen euro. Daarmee presteert het Brabantse bouwconcern slechter dan vorig jaar. Toen dook Heijmans over het eerste halfjaar voor 8 miljoen in het rood.

Heijmans heeft vooral last van de omstandigheden op de Nederlandse inframarkt, die gekenmerkt worden door overcapaciteit en lage marges. Het leverde de aannemer een verlies op van 15 miljoen. “Het is duidelijk dat de operationele resultaten moeten verbeteren”, aldus Van der Els in een reactie op de cijfers. “Dit heeft de hoogste prioriteit waarbij ik er alle vertrouwen in heb dat dit in het tweede halfjaar zichtbaar gaat worden.”

Woningen winstgevend

Veel beter vergaat het de bouwer op de woningmarkt. Mede dankzij de aantrekkende markt verkocht Heijmans veel meer woningen en konden de verliezen van vorig jaar worden omgebogen in een winst van 4 miljoen. Ook de woningbouwactiviteiten waren nu wel winstgevend.

Van der Els verwacht dat zowel de omzet als het resultaat van het segment wonen komende tijd verder zullen groeien, “waarmee een duidelijke stap wordt gezet naar betere tijden”.

Voor heel 2015 rekent hij op een verbetering van het operationele resultaat, maar waarschuwt hij ook voor al te veel optimisme. “Bij utiliteit en infra zullen markten slechts langzaam aantrekken en moeten verbeteringen vooral komen uit aanscherping van processen en organisatie om projectmarges te laten stijgen”. Heijmans sloot 2014 af met een nettoverlies van 47 miljoen.

Reageer op dit artikel