nieuws

Groei verkopen nieuwe woningen vlakt af

bouwbreed

Groei verkopen nieuwe woningen vlakt af

Ontwikkelaars verwachten in 2015 ongeveer 31.000 nieuwe koopwoningen te verkopen. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar. Wel vlakt de groei af.

Dat blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Woningbouwers verkochten in het eerste halfjaar zo’n 2.500 nieuwbouwwoningen per maand. Nog geen twee jaar geleden werden er maandelijks duizend nieuwe woningen verkocht. In de eerste zes maanden van 2015 verkochten de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwers 14.822 nieuwe koopwoningen onder garantie. Dat is 46 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ruim een verdubbeling van het aantal verkochte nieuwe koopwoningen op het dieptepunt.

De laatste maanden zijn de verkopen echter gestabiliseerd. De verwachting is dat in het tweede halfjaar er ongeveer evenveel nieuwbouwwoningen per maand verkocht gaan worden. De strengere leenregels houden verdere groei tegen.

Prijsstijging

De verkoopprijzen holden het afgelopen jaar niet in hetzelfde tempo mee als de verkopen. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwe koopwoning steeg in een jaar tijd met 2.000 euro naar gemiddeld 235.000 euro. Sinds het dieptepunt voor de woningbouw in 2013 zijn de prijzen met 11.000 euro, dat wil zeggen 5 procent, gestegen. Het grootste deel van deze prijsstijging (3 procent) valt volgens de NVB te verklaren door de wederopstanding van het luxe segment. Na jaren diep in de versukkeling te hebben gezeten, zit er weer enige beweging in de prijsklasse vanaf drie ton. De resterende 2 procent is toe te schrijven aan de verbeterde onderhandelingspositie van woningbouwers.

Kosten

Dat houdt echt niet over, vindt Nico Rietdijk, directeur van de NVB. “De kosten zijn in dezelfde periode ook gestegen. En dat heb ik het nog niet eens over de inflatie en de loonkosten.” Opvallend is volgens Rietdijk dat appartementen weer in trek zijn. Rietdijk: “Ontwikkelaars zijn daar jaren terughoudend mee geweest. Appartementen zijn een groter risico omdat je projecten niet makkelijk in kleine stukjes kan opknippen zoals bij eengezinswoningen.” Wel leggen appartementen het nog altijd af tegen eengezinswoningen. In het eerste halfjaar blijken er van iedere honderd verkochte nieuwe woningen 76 een eengezinswoning en 24 een appartement te zijn. Enkele jaren terug was die verhouding nog 38 appartementen en 62 eengezinswoningen.

Bevolkingsgroei

Rietdijk vermoedt dat de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens de vraag naar appartementen stuwt. “De bevolking groeit sneller dan we met elkaar hadden gedacht. Je ziet de spanning op de woningmarkt oplopen.” De NVB-directeur vreest dat woningbouw last gaat krijgen van rentestijgingen die vroeg of laat zullen komen. Die “ruggensteun” biedt nu uitkomst, maar houdt een keer op. De vraag naar woningen komt dan onder druk. Bouwers zullen volgens hem een innovatieslag moeten maken. “Het moet net als bij auto’s ruimer, luxer, duurzamer en meer on demand. Voor dezelfde prijs of goedkoper.”

Dat de buitenwereld denkt dat het weer goed gaat met de bouw is prima. “Dat optimisme hebben we nodig. Maar nuance ook. De verdiencapaciteit is niet groot. Het is best allemaal nog broos.”

Reageer op dit artikel