nieuws

Australische robot metselt duizend bakstenen per uur

bouwbreed

Australische robot metselt duizend bakstenen per uur

Het is niet de enige machine voor het leggen van bakstenen, maar het is met duizend stenen per uur wel de snelste. Een metselaar haalt hoogstens zo’n zevenhonderd. Bovendien brengt de robot van Mark Pivac ook metselmortel aan, zowel op de strek als op de kop.

Daarmee lijkt het pleit voor de traditionele metselaar beslecht. Het enige dat nog in de weg kan staan zijn de omvang van deze metselrobot (gemonteerd op een kraan met rupsbanden) en de kosten van aanschaf en gebruik. De ontwikkeling heeft tot nu toe 7 miljoen Australische dollar gekost (ongeveer 4,7 miljoen euro).

Pivac, luchtvaartingenieur en werktuigbouwkundige, kwam op het idee tijdens een periode van tekorten aan metselaars in Perth in 2005. Zijn robot heet Hadrian, naar de Romeinse muur van Hadrianus in het oude Britannia.

Mark Pivac, uitvinder van de metselrobot. 

Continu doorwerken

De machine maakt gebruik van een 3D-ontwerp. Zij berekent de locatie en afmetingen van elke steen en snijdt en freest de bakstenen op maat. De mortel wordt aangebracht vlak voordat de baksteen wordt neergelegd.

De ontwikkeling van Hadrian heeft zo’n tien jaar geduurd. Pivac benadrukt in het lokale blad Perth Now dat hij “niets tegen metselaars heeft. Het probleem is echter dat de gemiddelde leeftijd van metselaars toeneemt en dat het moeilijk is jonge mensen voor het beroep te winnen.” Bovendien kan een robot zoals Hadrian in beginsel continu doorwerken.

Stenenlegger

Mark richtte met zijn neef Mike Pivac Fastbrick Robotics op voor ontwikkeling van de metselrobot. De aandelen zijn kortgeleden verkocht aan investeringsmaatschappij DMY Capital Ltd.

Pivac is niet de enige die het metselen wil automatiseren. Mateus Lemes de Aguiar, student werktuigbouwkunde aan de universiteit van Toronto, ontwikkelde een stenenlegger.

En in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan de ‘semi automated mason‘ (SAM), een robot waarvan de huidige versie circa 300 stenen per uur kan verwerken. 

Reageer op dit artikel