nieuws

Zuid-Holland wint aardwarmte

bouwbreed

Zuid-Holland wint aardwarmte

In het Zuid-Hollandse tuinbouwgebied Vierpolders wordt vanaf eind dit jaar op grote schaal aardwarmte gebruikt.

Ongeveer 50 hectare glastuinbouwareaal wordt op deze manier verwarmd. Volgens Flynth Adviseurs en Accountants dat het initiatief begeleidt, gaat het om het grootste geothermieproject van Nederland. Vierpolders is geschikt voor deze vorm van warmtewinning vanwege de aanwezigheid op 2300 meter diepte van een poreuze zandlaag met water. De temperatuur hiervan is 85 graden Celcius. Inmiddels is begonnen met het aanboren van het water. Nadat dit onderdeel over drie maanden is afgerond, worden warmtetransportleidingen aangelegd. Eind van dit jaar wordt de aardwarmtebron in gebruik genomen. De glastuinders besparen hiermee zo’n 14 miljoen kubieke meter gas per jaar.

Reageer op dit artikel