nieuws

T-rijbewijs ook nodig voor bouwmaterieel

bouwbreed Premium

Vanaf 1 juli is een T-rijbewijs nodig voor het rijden op de openbare weg met een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) Het begrip ‘openbare weg’ dient hierbij ruim te worden opgevat, zo licht de BMWT toe in nieuwsbrief Keur Informatief.

Het T-rijbewijs geldt niet alleen voor landbouwtrekkers, zoals velen denken. De rijbewijsverplichting geldt namelijk ook voor grondverzetmachines, hoogwerkers en bepaalde heftrucks wanneer die op de openbare weg actief zijn.

Openbare weg

Het T-rijbewijs is nodig voor het rijden op de openbare weg. Het begrip ‘openbare weg’ dient echter ruim te worden opgevat. Als een bedrijfsterrein toegankelijk is voor verkeer, wordt het al als openbare weg beschouwd. Dit is ook het geval als het terrein is afgesloten met een slagboom. Chauffeurs van MMBS’en hebben ook daar een T-rijbewijs nodig.

Uitzondering voor kleine heftrucks

Een uitzondering geldt voor heftrucks tot 1 meter 30 breed zonder aanhangwagen of karretje, als die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn.

Pas op bij incidenten

Politieagenten zullen op 1 juli 2015 niet meteen klaarstaan om chauffeurs naar hun T-rijbewijs te vragen. De verzekeringsmaatschappij zal hier echter wel naar informeren als zich een incident heeft voorgedaan.

Een uitgebreidere tekst is te vinden in nieuwsbrief Keur Informatief. De informatie van de Rijksoverheid staat op www.rijbewijs.nl.

Reageer op dit artikel