nieuws

Kruislings verlijmd hout vormt wooncomplex in Londen

bouwbreed Premium

In de Londense wijk Hackney wordt een complex van tien verdiepingen met 121 appartementen gebouwd uit kruislings verlijmd hout.

Ruim 35.000 kubieke meter Cross Laminated Timber oftewel CLT is voor het project Dalston Lane gekozen omdat het lichter is dan beton. Door het lagere gewicht drukt het complex minder zwaar op de spoorwegtunnel nabij de locatie. Het hout zorgt er ook voor dat met de realisatie van het project minder CO2 in de lucht wordt geblazen. Dalston Lane wordt 33 meter hoog en beslaat een kleine 12.500 vierkante meter woonruimte en ongeveer 3400 vierkante meter zakelijke ruimte.Het hout komt in de vorm van kruislings verlijmde panelen. De ingenieurs van het Britse bureau Ramboll ontwierpen de panelen en de constructie met aannemer B&K Structures, architectenbureau Waugh Thistleton, ‘CO2-verlager’ XCO2, raadgevend ingenieursbureau PJCE en ontwikkelaar/bouwer Regal Homes. Afhankelijk van de uitvoering zijn de panelen 50 tot 300 millimeter dik en 3 tot 13 meter lang. Onder de streep komt met de houtbouw een kleine 2400 ton CO2 oftewel zo’n 2,5 maal minder CO2 in de lucht dan met conventionele betonbouw. Het bestuur van Hackney geeft mede om die reden de voorkeur aan hout voor toekomstige bouwprojecten.   


Reageer op dit artikel