nieuws

Kink in de kabel akkoord bouw-cao

bouwbreed Premium

Kink in de kabel akkoord bouw-cao

De achterban van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) wil alleen akkoord gaan met de nieuwe bouw-cao als de afgesproken loonsverhoging per 1 juli wordt opgeschoven.

Dat heeft de werkgeversorganisatie die opkomt voor de belangen van gespecialiseerde aannemers laten weten. Volgens de AFNL zal er een “ongelijk speelveld” ontstaan als de lonen worden verhoogd op het moment dat de cao nog niet algemeen verbindend is verklaard. Het cao-akkoord voorziet in een loonsverhoging per 1 juli van 2,5 procent.

“Ondernemers aangesloten bij een brancheorganisatie die de cao onderteken zouden met een loonsverhoging per 1 juli concurrentie op arbeidsvoorwaarden hebben van ondernemers die niet zijn aangesloten”, aldus de AFNL-woordvoerder. “Niet-aangesloten ondernemers hoeven de loonsverhoging immers pas te betalen op het moment dat de cao algemeen verbindend is verklaard.”

De AFNL denkt dat mkb-aannemers daar onevenredig hard door zullen worden geraakt omdat ze als uitvoerende bedrijven “ook nog eens te maken hebben met concurrentie van allerlei inleen-, schijn-, zzp- en andere constructies om goedkoop medewerkers in te zetten.” De brancheorganisatie wijst er verder nog op dat “door de korte invoeringstijd” de loonsverhoging niet kan worden verwerkt in de tarieven.

Het bestuur van Bouwend Nederland heeft woensdagavond zonder voorwaarden ingestemd met het vorige maand bereikte onderhandelingsresultaat. Hoewel het zich realiseert dat de loonsverhoging “bij veel leden zwaar op de maag ligt”, ziet het bestuur het cao-akkoord vooral als een doorbraak. “Omdat nu voor het eerst echt werk gemaakt wordt van de afbouw van seniorendagen én van flexibiliteit en maatwerk in de cao.”

Bouwend Nederland wil de cao-afspraken nu zo snel mogelijk algemeen verbindend laten verklaren, zodat ze gaan gelden voor alle bedrijven in de bouw en infra.

Ook de achterban van FNV Bouw kan zich in het cao-akkoord vinden, al kreeg de bouwbond niet overal de handen massaal op elkaar. Op een van de veertien ledenbijeenkomsten werd het akkoord zelfs weggestemd. Een meerderheid van de leden van CNV Vakmensen stemde eveneens in met het onderhandelingsakkoord.

De nieuwe bouw-cao voorziet onder meer in een loonsstijging van 5,5 procent in 25 maanden, verruiming van de werktijden, afschaffing van de seniorendagen, afbouw van de collectieve voorzieningen en de invoering van de id-pas.

Reageer op dit artikel