nieuws

Interview: Klassieker maakt glanzende comeback

bouwbreed

Interview: Klassieker maakt glanzende comeback

Heycop Systemen uit Nieuwegein heeft hang- en sluitwerk dat in de jaren vijftig op grote schaal werd toegepast opnieuw in productie genomen. Het bronzen materiaal gaat een gouden toekomst tegemoet, voorspellen Heycop-directeuren René Morriën en Vince Tunzi. Zij baseren hun verwachting op het succes dat zij oogstten met hun bijdrage aan de restauratie van de Cruise Terminal in Rotterdam.

Van de Cruise Terminal, een rijksmonument uit 1949 met een kenmerkende boogconstructie boven de ramen, bleken de puien van staal en glas niet meer in oude staat te herstellen; ze moesten in hun geheel worden vervangen. Omdat behoud van de oorspronkelijke sfeer van het gebouw, ooit vertrekpunt van de oceaanstomers van de Holland Amerika Lijn en tegenwoordig in gebruik als party- en congrescentrum, uitgangspunt was bij de restauratie, ging hoofdaannemer Heijmans op zoek naar de originele materialen.

Met als resultaat dat de Stieva Metaal Groep speciale profielen liet ontwerpen om de voor- en achterpui in oude luister te herstellen, terwijl Heycop in de archieven dook om de technische tekeningen van de originele bronzen levers, stangen en windwerken op te sporen. Dit systeem regelde de luchtcirculatie in het gebouw middels bovenraamsluitingen die werden bediend met een aan de muur gemonteerd windwerk met slinger. Morriën: “Door het bovenraam open te zetten, kan warme lucht naar buiten en koude lucht naar binnen. Het is een natuurlijk ventilatiesysteem.”

De oorspronkelijke ontwerpen bleken dik onder het stof, maar verder ongeschonden op een zolder te liggen. In meerdere opzichten een bijzondere vondst, stelt Vince Tunzi. Niet alleen omdat Heycop meteen kon beginnen met de productie van het gewenste artikel. “Het is ook heel indrukkend om, als je gewend bent aan tekeningen op een beeldscherm, opeens papieren tekeningen vast te houden waar met potlood aantekeningen op zijn gekrabbeld.”

Bezoekers van de Cruise Terminal zijn diep onder de indruk van het bereikte resultaat. Alom is er lof voor de aandacht die de restaurateurs hadden voor het historische detail. Ook het klassieke hang- en sluitwerk mag zich in grote belangstelling verheugen. De restauratie heeft een grote vraag naar Heycops vroegere paradepaardje op gang gebracht. Zo willen de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en de Van Nelle Fabriek, twee andere befaamde rijksmonumenten in Rotterdam, het oude beslag laten vervangen door nieuwe bij Heycop gemaakte kopieën. En dat is nog maar het begin, zegt Tunzi: “In veel scholen en kantoren zijn de stalen ramen dichtgelast omdat het oude beslag niet meer functioneerde. Dat kunnen wij nu weer gangbaar maken.”

Op basis van deze hernieuwde vraag hebben Tunzi en Morriën een koerswijziging in gang gezet. Naast de productie van het bestaande assortiment, gaat Heycop historisch hang- en sluitwerk nieuw leven inblazen. Tegelijkertijd zet het bedrijf in op het ontwikkelen van geavanceerde, elektronisch gestuurde systemen, zoals automatische, op afstand bedienbare raamopeners en zonweringen die zijn voorzien van zonnecellen om energie op te wekken. Bij de research en ontwikkeling werkt Heycop samen met TNO, Allicon in Kwintsheul, producent van aluminium lichtconstructies en De Groot en Visser in Gorinchem, producent van ‘knappe’ gevels.

Om deze nieuwe producten te kunnen bedenken en ontwerpen past Heycop Systems zijn personeelsbestand aan. Het aantal medewerkers gaat omhoog van acht naar dertien, vertellen Tunzi en Morriën. Er is vooral behoefte aan jonge ingenieurs. Om werken bij Heycop voor deze doelgroep aantrekkelijk te maken, heeft het bedrijf een flexibele formule op part-time basis ontwikkeld.

Metaalgieterij

Heycop Systems BV heeft een lange geschiedenis. Het in Nieuwegein gevestigde bedrijf, dat moderne ventilatiesystemen en specialistisch hang- en sluitwerk produceert, is een afsplitsing van een onderneming die 110 jaar geleden begon in Utrecht onder de naam Zorn & Co als metaalgieterij en zijn activiteiten allengs uitbreidde. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw genoot de onderneming vooral bekendheid als leverancier van raam- en deurbeslag. Daarna werd het bedrijf opgedeeld in twee aparte ondernemingen: Heycop Metaal, gevestigd in Houten, en Heycop Systemen in Nieuwegein.Nadat zij meerdere jaren in verschillende functies bij Heycop Systemen hadden gewerkt, namen Vince Tunzi en René Morriën enkele maanden geleden het bedrijf over. Zij streven ernaar de huidige jaaromzet van ongeveer 1,3 miljoen euro te verhogen om kapitaal te vergaren voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Reageer op dit artikel