nieuws

Interview: ‘Erg blij, maar Blok kan veel meer doen’

bouwbreed

Interview: ‘Erg blij, maar Blok kan veel meer doen’

Zelfbouwers hebben sinds 1 juli meer ruimte om af te wijken van het Bouwbesluit. Architect Joris Verhoeven vindt dat een goede zaak, maar volgens hem is er meer nodig: “Elke keer moet je een strijd aan.”

Heerlijk die ruimte. Zo noemt architect Joris Verhoeven zichzelf op Twitter. Een maand geleden vroeg de uitgesproken veertiger zich via datzelfde medium af of de regels voor zelfbouwers per 1 juli inderdaad zouden veranderen, zoals al langer was aangekondigd. Ja dus.

“Ik ben daar erg blij mee. Waarom? Omdat je bij particulier opdrachtgeverschap heel vaak aanloopt tegen dingen die niet kunnen. Een slaapkamer van 2,4 hoog bijvoorbeeld. Mag niet. En waarom moet die trap zo lang en lui? Kan het niet korter?”

Minister Blok voelde met de zelfbouwers mee en creëerde ruimte in de regels. Soepeler eisen voor trappen, traphekjes en afmetingen van ruimtes, plafondhoogten van slaapkamers, het zijn volgens Verhoeven stuk voor stuk overwinningen voor de zelfbouwende particulier. “En het is ook een goede zaak dat je nu onafhankelijk van het energienet kunt bouwen.”

Morrelen aan eisen voor traphekjes is levensgevaarlijk, menen tegenstanders. Onzin, pareert de architect. “Niet als je geen kinderen hebt.” Dat is eigenlijk zijn grootste kritiek op het Bouwbesluit: het maakt maatwerk, zijn corebusiness, erg lastig.

“Daarom ben ik ook zo blij met die trappenregel. Veel opdrachtgevers hebben er helemaal niets aan, omdat ze hun slaapkamer toch al beneden willen. Maar met de oude regels kostte dat hen wel een vierkante meter gebruiksoppervlakte, los van het feit dat die Bouwbesluittrappen al niet fantastisch lopen, die zijn enorm lui.”

Bestemmingsplan

Afwijken van een bestemmingsplan is al jaren mogelijk. Het haalt het droomhuis echter niet dichterbij, signaleert Verhoeven. “Ontwikkelaars zeggen gewoon ‘dit is het plan’. Maar een particulier krijgt dat niet zomaar voor elkaar. Een wethouder past voor één woning echt niet de regels aan. Aan alle kanten wordt het de zelfbouwer moeilijk gemaakt. Het is zo’n keurslijf. Het is een tactisch spel op zich om zelf een woning te bouwen.”

Het wordt dus soepeler. Toch is Verhoeven nog niet tevreden. “Minister Blok kan nog veel meer doen. Neem de epc. Over het daadwerkelijke energieverbruik zegt dat instrument niet veel. Om er toch aan te voldoen gaat soms de trukendoos open. We voldeden een keer niet aan de eisen. Toen we een warmteterugwinningsysteem op de douche boven plaatsten, ineens wel. Maar die bewoners maken daar nooit gebruik van. Die douchen beneden.”

Focus

De 41-jarige architect werkt nu elf jaar voor zichzelf. Sinds het begin van de crisis richt hij zich, in een straal van ruim een half uur rijden vanaf Tilburg, vooral op zelfbouwers. “Dat was geen bewuste keuze. Maar in 2008, 2009 stond de zakelijke markt helemaal stil. Toen dacht ik: laat ik me focussen op wat ik leuk vind, iets voor mensen maken. Klanten omhelzen.”

Verhoeven heeft het op dit moment “hartstikke druk”. Zelf een woning laten bouwen is kennelijk in trek. De architect durft echter niet van een toenemende vraag te spreken.

Maar om het zijn klant nog makkelijker te maken, werkt hij met een collega-architect (Frank van Winden) en aannemer Krijnen Bouw aan een nieuw concept. Zeg maar een soort cataloguspluswoning. “Een standaard woning, waar je als klant toch nog veel eigen wensen in kwijt kunt zonder dat je voor elke wijziging telkens de hoofdprijs betaalt.”

 

Architect Joris Verhoeven ontwierp de woning Dogville.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels