nieuws

Houtbouwsysteem met bescheiden aanpassingen bevingsbestendig

bouwbreed

Houtbouwsysteem met bescheiden aanpassingen bevingsbestendig

Uit massiefhouten wanden, verbonden met stalen zwaluwstaarten, bouwt MiCasa een woning in Groningen. Met minieme aanpassingen voldoet het Belgische houtbouwsysteem aan de eisen van de nieuwe praktijkrichtlijn aardbevingsbestendig bouwen.

De eerste paal is woensdag geslagen, volgens de nieuwbouwstimuleringsregeling NAM voor houten woningen. Het gaat om een boerderijwoning in het dorpje Meedhuizen onder de rook van Delfzijl. De ongeveer honderd jaar oude woning die was gebouwd aan de oude stal, was dermate beschadigd door eerdere aardbevingen dat hij begin dit jaar in allerijl moest worden gestut. Zodra de nieuwe woning af is, wacht onherroepelijk sloop.

Voorlopig ziet de bouwplaats er volgens Arie Slagboom van MiCasa nog betrekkelijk traditioneel uit. Er worden ruim 7 meter lange prefab betonpalen in de grond gedreven waarop komende weken betonnen funderingsbalken en een vloer worden gestort. Als dat allemaal is uitgehard, staat er begin september in ruim een week een woning die voor 99 procent wind- en waterdicht is.Overigens duurt de afbouw binnen en buiten nog wel vier tot vijf maanden, nuanceert Slagboom direct het beeld. “Maar het casco trekken we verbazingwekkend snel op doordat we alle onderdelen bij de fabriek in het Belgische Waregem compleet CNC frezen. Met verbindingen gemonteerd en de sparingen en sleuven voor leidingen uitgefreesd, komt alles genummerd op de bouwplaats aan. Met een bekwame ploeg zet je het bouwpakket snel in elkaar.”

Kruislings

De wanddelen bestaan uit drie lagen kruislings verlijmd naaldhout van in totaal 62 millimeter dik. Ze vallen met messing- en groefsysteem in elkaar. Onderling worden de dragende wanden gekoppeld met stalen zwaluwstaartverbindingen. Balken en moerbalken die de vloer dragen zijn op dezelfde manier opgebouwd. De aanpassingen die nodig waren om het systeem te versterken tegen aardbevingen, waren volgens Slagboom heel beperkt. “Omdat ons systeem veel lichter is dan traditonele bouw, is het sowieso minder gevoelig voor trillingen. Voor de woning in Meedhuizen is het aantal holle buizen die zorgen voor horizontale koppeling, verdubbeld. Ook de verbindingen tussen de balken en de moerbalken van de vloeren zijn iets zwaarder uitgevoerd. Om de muren voldoende stijfheid te geven, zijn langs de raamkozijnen in de gevel onzichtbaar zwaardere balken en soms stalen UNP-profielen geplaatst. Verder zijn er ongeveer twee keer zoveel schroeven gebruikt om de houten vloerplaten vast te zetten.” Dat waren volgens Slagboom de belangrijkste aanpassingen aan het MiCasa-systeem waarin inmiddels meer dan 1500 woningen zijn gebouwd, waarvan zo’n twintig in Nederland.

Fundering

De fundering vergde ingrijpender aanpassingen. Een fundering op staal was volgens de constructeur en de geotechnici het gunstigst. Tijdens een beving doen heipalen namelijk weinig en moet een sterke vloer alle krachten opvangen.

Een fundering op staal kon alleen op een bodemlaag op zo’n 3 meter beneden maaiveld en zou dus een flinke kelder opleveren, maar dat werd te duur. Daarom is de vloer op maaiveld verzwaard om tijdens een beving de constructie te kunnen dragen. In rustige tijden steunt alles op de korte prefab heipalen. Aanvullingen met grind in plaats van zand rondom funderingsbalken garanderen dat het grondpakket open blijft en niet te veel verdicht. Een zandpakket zou bij elke aardbeving compacter worden en de trillingen steeds sterker doorgeven aan de houtconstructie.

De extra kosten om deze woning bevingbestendig te maken, bedragen volgens Slagboom zo’n 5 procent van de totale bouwsom. Dat wordt dus royaal gedekt door de nieuwbouw stimuleringsregeling van de NAM die voor de betreffende woning 10 procent vergoedt. Toen het ontwerp begon bevond de woning zich overigens nog officieel in de zogenoemde 4 procent-zone. In de tussentijd werden de richtlijnen aangepast en de vergoedingen verruimd. Dat geeft volgens Slagboom wel aan hoe snel de kennis groeit en de inzichten veranderen. “Dat leerproces is vast nog niet ten einde.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels