nieuws

Granulaat maakt onderwaterbeton ‘groen’

bouwbreed

Granulaat maakt onderwaterbeton ‘groen’

Mebin maakt onderwaterbeton met 30 procent granulaat als grindvervanger voor het project Nieuw Universiteitsgebouw in Amsterdam. De betonfabrikant zou er zomaar een primeur mee kunnen hebben.

Mebin ontwikkelde het onderwaterbeton in opdracht van Bouwcombinatie Campusplein (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw), in samenwerking met ABT. Peter van den Brink, commercieel manager voor Mebin in Noord-Holland, noemt het een bijzonder materiaal: “onderwaterbeton met 30 procent granulaat is nog niet eerder gemaakt.” De toepassing stelt bijzondere eisen aan het materiaal. Boven alles moest het gegarandeerd schoon zijn om te voorkomen dat de ondergrond vervuilt raakt wanneer de onderwaterbetonnen vloer een keer zou scheuren.

Afgelopen weekeinde leverde Mebin in 72 uur ruim 6800 kubieke meter van dit specifieke soort onderwaterbeton. Het is ontwikkeld naar aanleiding van een vraag van de Vrije Universiteit van Amsterdam, de opdrachtgever voor het Campusplein. Die streeft een hoge mate van duurzaamheid na en rekent daarbij op het Breeam-NL Excellent certificaat. Grind vervangen door granulaat helpt daarbij, zegt projectleider ondergronds bouwen Ruud Arkesteijn van ABT die het werk begeleidt. “Met hergebruik van materiaal zijn binnen Breeam-NL punten te verdienen”.

Het project aan de Amsterdamse Zuidas is het eerste waarin dit ‘groene onderwaterbeton’ wordt toegepast. Arkesteijn noemt het bijzonder dat grote delen van de vloer deel uit maken van de definitieve paalplaatfundering. De vloer is als eerste berekend volgens de herziene CUR77:2014. “De oude richtlijn CUR77:2001 werd wat conservatief bevonden”, zegt Arkesteijn. “Door de nieuwe richtlijn toe te passen hoefde de vloer niet 1,20 meter dik te zijn maar kon die 0,90 centimeter worden.” De ankerpalen van de vloer staan hart-op-hart 2,88 centimeter uit elkaar.

Van den Brink en Arkesteijn rekenen voor dat voor elke kubieke meter beton ‘een minimale hoeveelheid’ cement is gebruikt. Anders dan grind is granulaat hoekiger van vorm en dat maakt het in beginsel moeilijker te verwerken. Dat is op te lossen met meer water. Als gevolg daarvan zou er ook meer cement moeten worden gebruikt. Maar meer cement gebruiken zou per saldo ook leiden tot meer CO2-uitstoot.

Proeven leerden dat de verwerkbaarheid van groen onderwaterbeton alleszins meeviel en dat er niet meer water en dus cement nodig was. Mede daardoor komt met deze vloer ruim 25.000 kilo minder CO2 in de lucht. Met het bijmengen van 30 procent granulaat is voor dit project ruim 2100 ton betonpuin herverwerkt. In elke kubieke meter beton zit ruim 270 kilo granulaat.

Mebin zette voor het groene onderwaterbeton twee centrales in die er met elkaar per uur zo’n 180 kubieke meter van produceerde. Een derde centrale stond als reserve klaar. Betonpompspecialist Faber en duikbedrijf COW brachten het beton aan. Van den Brink verwacht het groene onderwaterbeton vaker te kunnen produceren, al ziet hij er vooralsnog geen regulier mengsel in. “ABT gaat zich hier wel voor inzetten”, zegt Arkesteijn.

Bouwcombinatie Campusplein bouwt h et nieuwe universiteitsgebouw dat bestaat uit een drielaagse ondergrondse parkeergarage van 24.000 vierkante meter en een bovengronds deel van 31.000 vierkante meter over dertien lagen.

Projectgegevens

Project: Nieuw Universiteitsgebouw

Opdrachtgever: VU/VU mc

Aannemer: Bouwcombinatie Campusplein (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw)

Architect: Team V Architectuur

Oplevering: eind 2017

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels