nieuws

Aluminium kokers sieren gevel Cinemec Leidsche Rijn

bouwbreed

Aluminium kokers sieren gevel Cinemec Leidsche Rijn

Ruim 18.000 gekleurde aluminium kokers sieren de gevel van CineMec Leidsche Rijn. De buitenste gevelafwerking van de bioscoop, een project van hoofdaannemer Dura Vermeer Hengelo, is nu voor ongeveer een derde gereed.

De kokers zijn producten die gevelbouwer Leebo Intelligente Bouwsystemen uit Nieuwkuijk voor dit project maakte naar een ontwerp van DP6 Architectuurstudio uit Delft. De baguettes, zoals Harry Hupperts van het architectenbureau de gevelelementen noemt, zijn 6 centimeter in het vierkant. De kokers van 1,00 en 1,60 meter lang zijn zo geëxtrudeerd dat het oppervlak een onregelmatige aanblik geeft. “Op een afstand zien de elementen er vierkant uit”, zegt Jan Couwenberg van Leebo. “Naarmate je dichterbij komt zie je dat ze steeds meer een eigen vorm krijgen.

Achtergrond

De baguettes zijn 6 centimeter boven de donkergrijze achtergrond gemonteerd. Tegen die achtergrond valt de aanblik van de bevestigingen weg. Leebo maakte de eigenlijke gevel zoveel mogelijk prefab in de eigen werkplaats. Op de gevel zijn ook al de donkergrijze rails bevestigd waaraan de baguettes worden gehangen. Die laatste handeling bleek te lastig om ook in de werkplaats uit te voeren, zegt Couwenberg. “Al valt die op zich mee omdat het alleen maar een kwestie van ophangen is.”

Glansgradatie

DP6 maakte vooraf een computermodel van de manier waarop de elementen moeten worden opgehangen. De gevelelementen zitten op een vaste afstand van 6 centimeter uit elkaar. De baguettes zijn afgewerkt in vijf kleuren rood. Elk daarvan heeft een glansgradatie van 30 en van 70 procent. Op die manier ontstaan 10 kleuren rood, zegt Hupperts. Die blijven wat hem betreft tot in lengte van jaren behouden omdat de coating ‘heel goed’ bestand is tegen de blekende werking van ultraviolet licht. De tien kleuren rood worden vrijwel willekeurig door elkaar gebruikt. “Het gebouw geeft straks van veraf de indruk één kleur te zijn”, zegt Hupperts. “Wie dichterbij komt zal als gevolg van de onderlinge reflectie steeds meer kleuren in de gevel kunnen onderscheiden.” De verschillende weersgesteldheden spelen hierbij in zijn uitleg ook een rol.

Inspanningen

De aanblik van de gevel verandert ook voor wie om het gebouw loopt. Recht voor de gevel is het zwarte bouwvolume door de kleurige aluminium gevel heen te zien. Vanaf de zijkant lijken de kleurige banen op elkaar aansluiten. In voorkomende gevallen zijn de elementen zonder extra inspanningen weer los te halen om plek te maken voor onder meer een led-scherm of om ruimte te maken voor een verbouwing. De wind krijgt wat Couwenberg betreft geen vat op de elementen. “De wind waait er dwars doorheen.” CineMec Leidsche Rijn is gevestigd langs de A2 bij Leidsche Rijn en zal bestaan uit zeven zalen en ene kleine 2000 stoelen. Het gebouw beslaat in totaal een oppervlak van ongeveer 11.000 vierkante meter. Na de zomer wordt het project opgeleverd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels