nieuws

Transformatie: Concessies doen en prioriteiten stellen

bouwbreed

Transformatie: Concessies doen en prioriteiten stellen

Transformaties kunnen ingrijpend en kostbaar zijn. Maar dat hoeft niet. Een voorbeeld is de eenvoudige en doelgerichte renovatie van de ververij en het laboratorium van de voormalige Leerfabriek KVL in Oisterwijk. De kunstenaars hebben de nieuwe werkplaats en het gastenverblijf inmiddels in gebruik genomen.

“De gebouwen hadden vijftien jaar leeg gestaan, ze verkeerden in een slechte staat”, aldus Froukje van der Meulen van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. “Wij hadden een specifiek eisenpakket: een ruime werkplaats en zeventien slaapverblijven met elk een kleine badkamer, zo basic mogelijk vanwege de kosten, maar ook in verband met de uitstraling.”

De bodem in de ververij was vervuild met chroom. “Alles is afgegraven, we begonnen zonder vloer. De werkplaats heeft een betonnen vloer gekregen met vloerverwarming en goten om hem schoon te kunnen spuiten. Op die vloer zijn de ovens geplaatst, met schoorstenen door het vrijwel origineel gebleven dak. De gebroken ruiten zijn natuurlijk vervangen. Of het koud wordt in de winter? We zullen het wel ervaren. De ovens geven overigens behoorlijk veel warmte”, aldus Van der Meulen.

 

Ovens voor keramiek in de nieuwe werkplaats. Foto: Ekwc.

Sundaymorning@ekwc ontvangt jaarlijks zo’n 45 kunstenaars die hun ervaring met keramiek komen verdiepen. Ook wordt onderzoek gedaan op artistiek en technisch gebied. De organisatie was voorheen gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. In Oisterwijk beschikt zij over dezelfde faciliteiten, verdeeld over twee keer zoveel ruimte.

“De platte daken zijn geïsoleerd”, zegt Gerko Koenen, bedrijfsleider bij aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught. “De sheddaken zijn voorzien van enkel glas. Om het project haalbaar te maken, hebben we prioriteiten moeten stellen en concessies moeten doen. Van het voormalige laboratorium hebben we het gehele dak geïsoleerd. De gevels hebben geïsoleerde voorzetwanden gekregen en alle ramen dubbel glas. Dat is dan ook geen werkruimte, maar een comfortabel gastenverblijf.”

Aannemingsbedrijf Nico de Bont, een dochter van TBI, is gespecialiseerd in klassieke restauratie, hedendaagse herbestemmingen en planmatig onderhoud van historisch erfgoed. Het bedrijf is na de kerst gestart met de werkzaamheden aan het oudste gebouw op het terrein van de Leerfabriek KVL (Koninklijke Verenigde Leder). De werkruimte bestaat uit vijf werkplaatsen met opslag- en instructieruimten.

De zeventien gastenverblijven beschikken over een gezamenlijke keuken. De ruimte voor de ovens moest in maart al gereed zijn, want toen kwamen de eerste kunstenaars.

Koenen: “De gebouwen hebben lang leeggestaan. Ondanks enig beheer hadden ze veel achterstallig onderhoud. Ze boden onderdak aan een kolonie duiven. De oorspronkelijke indeling van de ververij en het lab pasten bijzonder goed bij de wensen van de gebruikers. Het lab is een smal gebouw met drie bouwlagen. De sheddaken van de ververij hebben glasvlakken op het noorden.”

Het gevelmetselwerk is hersteld, Van den Broek heeft een nieuwe elektra installatie aangelegd, DKC Totaal Techniek een nieuwe W-installatie. De bitumineuze dakbedekking is vernieuwd, kozijnen zijn gerestaureerd en waar nodig vervangen.

 

Het uitgraven van de vervuilde bodem. Beeld: moment uit Vimeo-video.

Projectgegevens

Project: Verbouwing van ververij en lab van Leerfabriek KVL in Oisterwijk naar werkplaats en gastenverblijf keramisch centrum EKWC

Opdrachtgevers: Provincie Noord-Brabant en EKWC

Architect: De Twee Snoeken

Aannemer: Nico de Bont / TBI

Investering: 2,1 miljoen euro

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels