nieuws

Reclamezuil distribueert gas

bouwbreed Premium

Reclamezuil distribueert gas

Een reclamezuil met ingebouwde verdeelinstallatie voorziet ruim 6000 verbruikers in het centrum van Amsterdam van gas. Netwerkbedrijf Liander liet de betonnen ‘peperbus’ plaatsen op het Rokin.

Zware technische discussies zijn voorafgegaan aan de plaatsing van de zuil, zegt Hans van der Vegt, planner bij de afdeling assetmanagement van Liander en betrokken bij de afwikkeling van de gasvoorziening. De installatie staat recht boven het tracé van de Noord-Zuidlijn. “Dus mocht voor de fundering aanvankelijk niet worden geheid.” Later ging de beheerder van de metro wel akkoord, mits uitsluitend korte palen werden gebruikt.

Een reclamezuil met een installatietechnische verdeelinrichting is op zich niet nieuw, zegt Van der Vegt: “In Amsterdam staan meer van die peperbussen, maar dat zijn transformatorhuisjes die tevens dienstdoen als reclamezuil. De gaspeperbus is uniek in zijn soort.” De installatie vervangt twee bestaande verdeelstations.

De betonnen zuil is een product van Alfen uit Almere. Van Voskuijlen Woudenberg maakte er de inrichting voor. “Dat was nog niet zo eenvoudig”, zegt Gerben van Voskuijlen. Vanwege de vorm van de behuizing is voor de benodigdheden een rond raamwerk ontworpen. “Zo, dat onderhoudsmonteurs er op een arbotechnisch verantwoorde manier bijkunnen”, zegt Van der Vegt. De zuil heeft daarvoor drie roestvaststalen deuren. Het ontwerp van het verdeelstation begon in 2012 toen het stadsdeel Centrum van Amsterdam liet weten iets anders te willen dan de conventionele gasverdeelkasten. De inrichting leverde wat Van Voskuijlen betreft niet zoveel problemen op. “We maken ook mobiele gasverdeelinstallaties, dus we zijn wel gewend aan krappe ruimten.”

Eén parkeerplaats

De nieuwe ‘proefpeperbus’ lijkt op een vergelijkbare voorziening die ruim een eeuw geleden ook op die locatie stond. Door de ronde vorm neemt de verdeelinstallatie maar één parkeerplaats in beslag, zegt Van Voskuijlen. De gebruikelijke kast vergt twee parkeerplaatsen. Mede om die reden hoopt Van Voskuijlen dat andere stadsdelen ook voor deze behuizing kiezen. De peperbus is niet exclusief bedoeld voor Amsterdam.

De installatie op het Rokin reduceert de binnenkomende gasdruk van 8 bar naar 30 millibar. Een aanvoerleiding van 219 millimeter diameter brengt het gas binnen; een leiding van 400 millimeter diameter voert het weer af. De installatie heeft een capaciteit van 4000 kubieke meer.

Reageer op dit artikel