nieuws

Mens uitgangspunt voor keurmerk gezond gebouw

bouwbreed

Mens uitgangspunt voor keurmerk gezond gebouw

Gezonde gebouwen kunnen vanaf dit jaar een keurmerk krijgen. Met een zogeheten Well-puntensysteem voor gezonde gebouwen nemen ontwerpers en bouwers bij duurzaamheid de mens als vertrekpunt.

Geluk, gezondheid en productiviteit. Gezonde gebouwen dragen hieraan bij. Keurmerken voor groene gebouwen zijn niet genoeg om duurzaamheid in al zijn facetten goed van de grond te krijgen. Duurzaamheid moet zich meer richten op mensen. Daarom moet er ook een standaard komen voor gezonde gebouwen.

De Well Building Standard, zoals het keurmerk officieel heet, moet de marktcondities voor gezonde gebouwen creëren. De standaard komt uit de koker van de Canada Green Building Council, een van de leidende organisaties in de wereld als het gaat om het promoten en faciliteren van groene gebouwen. De maatstaf voor gezonde gebouwen bestond al deels, maar zat tot nu toe verborgen in een andere groene gebouwcode, Breeam 2.

Medisch onderzoek

Door Well nu naar voren te schuiven, kunnen gebouwen primair voor mensen gebouwd worden in plaats van voor het gebouw zelf. Lucht, water, voeding, licht, fitness en comfort worden langs de meetlat gelegd. “Alles is gebaseerd op medisch en wetenschappelijk onderzoek”, zegt Thomas Mueller, voorzitter van de Canada Green Building Council.

Door spelregels neer te leggen voor gezonde gebouwen kan duurzaamheid een extra dimensie krijgen. De nadruk ligt niet op materialen en op energie-efficiëntie, maar op de mens. “Groene gebouwen zijn alleen leuk voor geeks (de fanatieke duurzaamheidsdenkers, red.)”, meent Mueller. “Wij geeks zien de energie-efficiency, de niet-giftige houten panelen, de cradle to cradle-tapijten. De meeste mensen zijn hierin niet geïnteresseerd. Ze willen kunnen werken in een gebouw dat gezond voor hen is, waar ze productief kunnen zijn, waar er daglicht is, waar er verse lucht is en goed eten. Groene gebouwen leveren dit.”

De extra aandacht voor geluk en gezondheid bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen is nodig omdat er een “oorlog om talent” bezig is, zegt Andrew McAllen, adjunct-directeur van vastgoedbelegger Oxford Properties en directeur bij de Canada Green Buiding Council. Volgens hem wil de nieuwe werknemer werken op een duurzame, gezonde werkplek. Daar kun je als werkgever maar beter naar luisteren. “Reken maar uit. De huur is tien keer hoger dan de energiekosten, maar de salariskosten zijn tien keer je huurkosten. Gezonde gebouwen zijn het nieuwe El Dorado.”

Lees meer op: ‘Groene gebouwen zijn alleen leuk voor fanaten’

Reageer op dit artikel