nieuws

Kalzip dak voor reactor Tsjernobyl

bouwbreed Premium

Kalzip dak voor reactor Tsjernobyl

De boog die boven de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl wordt geschoven krijgt een bekleding van Kalzip. Zowel tegen de onderkant als tegen de bovenkant van de reusachtige boog wordt een roestvaststalen variant van het daksysteem van Tata aangebracht.

De stalen dakplaten met felsnaden bieden vooral bescherming door een luchtdicht epdm-membraan dat hoofdaannemer Novarka rondom de reactor aanbrengt. Het biedt de mogelijkheid om binnen de boog, een gekromde vakwerkligger van 12 meter hoogte, een overdruk te creëren. Hiermee wordt voorkomen dat radioactief stof van de reactor ontsnapt naar de buitenlucht. De dakconstructie is nadrukkelijk niet ontworpen om radioactieve straling tegen te houden, maar voorkomt vooral verder verval van de betonnen sarcofaag die in 1986 kort na het ongeval door de Russen werd gebouwd. Na dertig jaar biedt die weinig bescherming meer.

De nieuwe beschermingsconstructie, gebouwd door een combinatie Bouygues en Vinci, is ontworpen voor honderd jaar. Vanuit de boog kan de ontmanteling van de reactor plaatsvinden onder geconditioneerde omstandigheden. Aan de binnenkant worden daarom portaalkranen en ander zwaar materieel opgehangen. De werkploeg van Tata is inmiddels op zo’n 70 procent van de montage. In totaal wordt bijna 170.000 vierkante meter dakplaat aangebracht. De meeste platen worden ter plekke van de felsranden voorzien met behulp van rolform-apparatuur.

Naast het Kalzip, ontwikkeld door het voormalige Hoogovens, is er meer Nederlandse betrokkenheid bij de bouw van de beschermingsconstructie. Mammoet hees de drie op de grond gemonteerde delen van de boog in positie, zodat ze samengesteld konden worden tot een boog van 108 meter hoogte, een spanwijdte van 258 meter en zo’n 80 meter lengte. De complete constructie bestaat uit twee van die bogen die Mammoet tegen elkaar heeft geschoven. Alle werkzaamheden vinden nu nog plaats op een afstand van zo’n 300 meter tot de ontplofte reactor. Eind volgend jaar schuift Mammoet de afgemonteerde boog boven de reactor.

Reageer op dit artikel