nieuws

Inspectie zit producenten op de huid

bouwbreed

Inspectie zit producenten op de huid

De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) zit meerdere bouwproducenten op de hielen die zich met KOMO-keurmerken niet zouden houden aan de Europese Verordening Bouwproducten.

Bouwproducenten moeten zich sinds 1 juli 2013 houden aan de Europese Verordening Bouwproducten (CPR). Heel kort gezegd, betekent die verordening dat private keurmerken, zoals KOMO in Nederland, minder ruimte hebben om iets te zeggen over de eigenschappen van bouwproducten. Dat moet het vrije handelsverkeer in Europa ten goede komen.

KOMO is echter van mening dat er veel meer is geoorloofd dan minister Blok doet voorkomen. Pas eind vorig jaar paste de stichting onder druk van de ILT en minister Blok zijn keurmerken aan. Hoewel KOMO dat deed in overleg met de Stichting Bouwkwaliteit, werd de juridische houdbaarheid van die oplossing door criticasters direct betwist. Meerdere bronnen wijzen er nu op dat ook het ILT kanttekeningen plaatst bij de verschillende KOMO-certificaten die in omloop zijn. Volgens sommigen gaat het om “enkele tientallen dossiers”, anderen nuanceren dat beeld.

De ILT was niet in staat tijdig te reageren. Vast lijkt wel te staan dat er niet of nauwelijks last onder dwangsommen zijn opgelegd door de inspectiedienst.

Toch hebben het NVTB, Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie hun bedenkingen over de aanpak van de inspectiedienst. Ze stuurden begin deze week een brief aan minister Blok. “De ILT is te streng”, is kort gezegd hun boodschap. “Uit eerste ervaringen met controles is gebleken dat men de CPR op een verstrekkende wijze interpreteert. In een enkel geval heeft ILT verklaringen, goedgekeurd onder de TPO (Tripartite Overeenkomst), toch als strijdig met de CPR aangemerkt.” De drie partijen willen een gesprek met Blok om “een einde te maken aan deze onduidelijke situatie.” Ton Jans, directeur van KOMO, zegt geen moeilijke dossiers te kennen.

Reageer op dit artikel