nieuws

Groen gas in veel gevallen goedkoopst

bouwbreed

Groen gas in veel gevallen goedkoopst

Om de gebouwde omgeving in 2050 klimaatneutraal te verwarmen, is een transitie noodzakelijk. Voor de meeste buurten is vervanging van aardgas door groen gas het goedkoopst.

Om een transitie naar een klimaatneutrale warmtevoorziening in 2050 mogelijk te maken, is samenwerking met partijen die andere warmtebronnen aanbieden, noodzakelijk. Dat concluderen onderzoekers van CE Delft in het rapport ‘Op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050’. De opdrachtgever van het onderzoek is Gasterra, een internationale handelsonderneming in aardgas. Dat het bedrijf de transitie serieus neemt, blijkt ook uit de renovatie van zijn ‘green lease’ hoofdkantoor in Groningen. Het is aangekocht door Triodos en in 2011 duurzaam gerenoveerd van energielabel G naar A+. Kleissen en Partners uit Hengelo begleidde de contractvorming en uitvoering.

Benno Schepers, projectleider van het onderzoek: “Niets doen en alle aardgas vervangen door groen gas is het goedkoopst. Groen gas is naar de kwaliteit van aardgas opgewerkt biogas dat bijvoorbeeld wordt geproduceerd op boerderijen. Maar er zal bij lange na niet voldoende groen gas zijn. Daarom hebben we ook naar warmtepompen (‘all electric’), collectieve warmtebronnen (geothermie, industrie) en vaste biomassa gekeken. De verschillen tussen de opties bleken niet zo groot als we hadden verwacht, maar groot genoeg om beslissingen op te kunnen baseren.”

De onderzoekers van CE Delft hebben de gebouwde omgeving ingedeeld in vijftien typische buurten, zoals oude binnensteden, wederopbouwbuurten en dorpskernen. Per type verschilt de goedkoopste weg naar een omgeving waarin geen CO2-emissie plaatsvindt door de verwarming van ruimten en tapwater. “Eerst zal extra geïsoleerd moeten worden”, stellen de onderzoekers. Volgens Schepers is een renovatie naar energielabel B vaak voldoende, dat kan tegen redelijke kosten. Renovatie naar energielabel A+ of beter is niet de goedkoopste optie om klimaatneutrale verwarming in 2050 te bereiken.

Het onderzoek is weliswaar verricht in opdracht van, maar niet gestuurd door Gasterra. “Wij waren als onderzoekers helemaal vrij”, zegt Schepers. “Gasterra heeft belang bij een prognose voor de lange termijn. Het bedrijf handelt ook in groen gas.”

Maar het behalen van het doel, een klimaatneutraal verwarmde gebouwde omgeving in 2050, zal alleen mogelijk zijn als de betrokkenen bij de verschillende opties tijdig overleggen en gaan samenwerken, aldus het rapport.

Reageer op dit artikel