nieuws

Drukke timmerloods verandert in stille werkomgeving

bouwbreed Premium

Drukke timmerloods verandert in stille werkomgeving

De voormalige timmerloods van scheepswerf Wilton Feijenoord in Schiedam wordt in krap zeven maanden tijd verbouwd tot kantoorruimte voor GustoMSC. Om die verandering te bewerkstelligen waren soms ongewone ingrepen nodig. En een investering van 8,5 miljoen euro.

Bij de oplevering eind juli zal een lawaaiig grijs industriepand uit 1948, waar interieurs voor grote passagiersschepen werden getimmerd, zijn veranderd in een lichte en stille werkomgeving voor driehonderd ingenieurs werkzaam in de offshore. Hans van Brakel, een van de twee directeuren-eigenaren van V.d. Tempel Bouw en Ontwikkeling Schiedam, noemt het project “een prachtig voorbeeld van herbestemming”. “Dankzij de bereidheid van de opdrachtgevers om te investeren, kan dit gebouw weer vijftig, misschien wel honderd jaar mee.”

V.d. Tempel is met zijn vaste partners Verkaart (s en w-installaties) en Synorga (e-installaties) en ABT projectmanagement verantwoordelijk voor de uitvoering. Dat de loods bij de functiewisseling veel van zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden, is te danken aan de aan Schiedam verknochte opdrachtgevers Gusto MSC en de Gebroeders Hersbach. Ook uit het ontwerp van JHK Architecten blijkt groot respect voor het verleden, zegt Van Brakel. “Er zijn een paar nieuwe elementen toegevoegd, maar er is vrijwel niet gesloopt.”

Het gebouw van 50 bij 50 meter is een typisch industriepand uit de na-oorlogse jaren. Het bestaat uit een betonnen skelet waarin drie verdiepingen rond een atrium zijn aangebracht, met trappenhuizen in de hoeken. Het pand heeft een getoogd plafond van glazen bouwstenen die naast de vele ramen in de gevels voor extra lichttoevoer zorgden in de werkplaatsen. Bij de verbouwing kwam de architect op het idee een extra verdieping toe te voegen tussen de begane grond en de eerste etage. Zo werd een parkeerkelder voor vijftig auto’s gecreëerd. “Het leggen van de nieuwe vloer, kanaalplaten die rusten op stalen kolommen, was een technisch en logistiek hoogstandje”, aldus Van Brakel. Er werd op zaterdagen gewerkt, doordeweeks is er op het bedrijventerrein onvoldoende ruimte voor zware trucks met bouwmaterialen. Binnen was de ruimte eveneens krap bemeten. “De kraanmachinist die de platen legde moest passen en meten.”

Een andere belangrijke toevoeging zijn twee zwevende stalen trappen die de verdiepingen vanuit het atrium met elkaar verbinden. Het inhijsen van deze trappen vergde nogal wat hoofdbrekens, omdat informatie over de wapening van de begane grond vloer ontbrak en onduidelijk was of die het gewicht van de kraan wel zou kunnen dragen. Van Brakel: “Daarom hebben we voor alle zekerheid de nieuwe vloer gestut met zo’n elfhonderd stempels.”

Rust

De trappen met elk 61 treden hangen inmiddels op hun plaats en ogen blinkend wit, net als de rest van de omgeving. In totaal werden 18.000 vierkante meter aan plafonds, wanden, balken en kolommen wit gesausd. Dat zorgt op alle plaatsen in het gebouw voor een overdaad aan licht.

De nieuwe kantooromgeving straalt een opmerkelijke rust uit. Dit effect werd mede bereikt door visueel storende elementen als kabels en kanalen onder de vloer weg te werken. Op alle verdiepingen zijn de vloeren 70 centimeter opgehoogd, met als bijkomend voordeel dat de bureaus straks op gelijke hoogte staan met de ramen.

De werkplekken zijn niet ondergebracht in afgesloten kamers, maar verdeeld over open ruimtes achter halfhoge, soms glazen, soms houten wanden. Daarnaast heeft elke verdieping enkele facilitaire boxen (pantry, vergaderruimten) die als grote losse dozen in de ruimte staan. De buitenwanden zijn afgewerkt met eikenhout – een knipoog naar het verleden van de timmerloods. Verder zijn er concentratieboxen, waar in volstrekte stilte en afzondering kan worden gewerkt. Ze zijn herkenbaar aan het zwarte geluiddempende materiaal rondom.

De akoestiek is een verhaal apart, vertelt Van Brakel. De hal bestaat in feite uit één grote ruimte waar geluiden gemakkelijk weerkaatsen. Om dat tegen te gaan zijn plafonds akoestisch gespoten of voorzien van geluidabsorberende platen, er is speciale geluiddempende vloerbedekking gelegd en de wanden rond de werkplekken zijn bekleed met hetzelfde geluidabsorberende materiaal als de concentratieboxen.

Ook aan duurzaamheid is veel zorg besteed. Het pand ging van energielabel F naar A. Die score werd onder meer bereikt door de buitengevel te isoleren en het enkelglas op alle verdiepingen te vervangen door dubbelglas in aluminium kozijnen. De verlichting bestaat uit ledlampen, de naastgelegen staalharderij levert restwarmte voor een behaaglijke temperatuur.

Reageer op dit artikel