nieuws

Carrière: ‘De leverancierskant van het groen is een nieuwe uitdaging’

bouwbreed Premium

Carrière: ‘De leverancierskant van het groen is een nieuwe uitdaging’

Joost Tonus (46) is de nieuwe bedrijfsleider bij ZinCo Benelux, leverancier van verschillende systemen voor groendaken. Hij is ooit opgeleid als hovenier en werkte de afgelopen jaren als projectleider en commercieel adviseur bij verschillende groenbedrijven, waaronder Donkergroen.

Vanwaar deze overstap?

“Als commercieel adviseur bij Donkergroen kreeg ik geregeld aanvragen voor groendaken, waaronder daktuinen. Multifunctioneel gebruik van daken heb ik altijd interessant gevonden. Daar zit toekomst in. Van groen op de grond naar groen op het dak is bovendien maar een kleine stap en wat ZinCo doet sprak me erg aan. Ik zit mijn hele leven al in de groenbranche aan de uitvoeringskant, de leverancierskant is een nieuwe uitdaging.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Mijn enthousiasme en mijn gedrevenheid. ZinCo is niet alleen leverancier, maar ook technisch adviseur en denkt mee. Verder vind ik het leuk om te netwerken, contacten op te bouwen en leiding te geven. Dat kan ik ook goed. Bij ZinCo gaat het om zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Zo ben ik ook.”

Wat gaat u doen?

“Het bedrijf leiden en samen met het team onze producten goed in de markt zetten. In eerste instantie ga ik goed luisteren, kijken en leren. Verder wil ik werken aan meer bekendheid richting architecten en duidelijk maken dat we meerwaarde kunnen bieden. Daar ligt nog een schone taak. ZinCo is van origine een Duits bedrijf dat veel met innovatie bezig is. Dat doen we hier ook en daar gaan we mee door. We hebben eigen proefopstellingen. Wat zien we in de markt en hoe kunnen we dat optimaliseren? Neem nou waterbuffering en hergebruik, dat is een mooie ontwikkeling.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Er zijn altijd goedkopere alternatieven. Wij hebben een eigen visie en die moeten we aanhouden. We willen onze positie verder uitbouwen: we doen meer dan aanleg, we geven advies, coördineren en doen aan nazorg. We zijn onder meer mede-initiatiefnemer van Leven op Daken, een samenwerkingsverband in de branche voor meervoudig ruimtegebruik op daken. En we willen natuurlijk meer groen op daken: de Benelux groener maken.”

Naast uw werk bent u actief als zanger en bassist in een band. Hoe is dat zo gekomen?

“Het is echt mijn passie. Ik speel nu in twee bandjes, waaronder Blues to the Bone. We werken steedstoe naar optredens, want ik wil wel een doel hebben en voor kwaliteit gaan, net als in mijn werk.”

Reageer op dit artikel