nieuws

Bod Sweco uitkomst voor kwakkelend Grontmij

bouwbreed

Bod Sweco uitkomst voor kwakkelend Grontmij

Grontmij hoopt na vijf jaren van krimp opnieuw tot groei te komen als onderdeel van het Zweeds bureau Sweco. In het jaar van zijn eeuwfeest verdwijnt de merknaam van het op twee na grootste ingenieursbureau van Nederland.

“Grontmij heeft een erg moeilijke tijd achter de rug”, zegt directeur Paul Oortwijn van brancheorganisatie NLingenieurs. “Voor het bureau was het erg lastig om op eigen kracht weer tot groei te komen. Wereldwijd is een grote consolidatie gaande. Arcadis slaagt erin om zelf aan het roer te blijven en nam Hyder over. Grontmij zit in een minder gunstige situatie en heeft steun gevonden bij een goede partner. Heel verstandig.”

Door de samenvoeging van Sweco en Grontmij ontstaat een ingenieursbureau waarin 14.500 medewerkers goed zijn voor een omzet van 1,7 miljard euro. Na de koppeling van de Europese nummer vier (Sweco) en nummer tien (Grontmij) ontstaat onder leiding van Tomas Carlsson op afstand het grootste ingenieursbureau van het Europese continent. Arcadis en Fugro zijn weliswaar beide een maatje groter, maar die bedrijven realiseren het grootste deel van hun omzet buiten Europa.

“Zeker voor veel medewerkers die lang bij ons bedrijf werken, zal het pijn doen dat de naam Grontmij verdwijnt”, zegt bestuursvoorzitter Michiel Jaski. “Onze geschiedenis verdient respect. Wij zijn er trots op. Toch is dit het juiste moment om een nieuw stap te zetten. Het bedrijf krijgt een ander gezicht en daar moeten we volledig van profiteren. Werken met één sterk merk is de beste weg om te gaan.”

Topman Tomas Carlsson verwacht dat de overname jaarlijks 27 miljoen euro profijt oplevert. De helft van dat bedrag komt uit synergie. Verbetering van de slagvaardigheid moet de andere 50 procent in het laatje brengen. De reorganisatiekosten zouden relatief gering zijn.

Sweco kent evenals Grontmij een landenorganisatie, die werkwijze blijft overeind. Topman Jaski en financieel bestuurder Frits Vervoort nemen na de overdracht afscheid van Grontmij.

Reageer op dit artikel