nieuws

Van der Laan schaart zich achter Paleis voor Volksvlijt

bouwbreed Premium

Amsterdams eerste burger Eberhard van der Laan ziet graag dat het hoofdkwartier van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein verdwijnt om plaats te maken voor een nieuw Paleis voor Volksvlijt.

De burgemeester noemde in de uitzending van de tv-serie De IJzeren Eeuw over Amsterdam het pand van DNB “natuurlijk een verschrikkelijk gebouw”.

Met zijn uitspraak verwoordt de burgemeester de gevoelens van veel Amsterdammers die de kolossale toren van DNB altijd lelijk gevonden hebben. De later bijgebouwde ronde toren heeft het geheel er bepaald niet mooier op gemaakt.

Het Paleis voor Volksvlijt kwam in de zevende uitzending van De IJzeren Eeuw ter sprake, een aflevering waarin de inspanningen van de negentiende-eeuwse arts Samuel Sarphati centraal stonden om van Amsterdam weer een schone en moderne stad te maken. Eén van zijn initiatieven was de bouw van het Paleis voor Volksvlijt op het huidige Frederiksplein, naar analogie van het Crystal Palace in Londen. Het door Cornelis Outshoorn ontworpen gebouw, dat voornamelijk uit metaal en glas was opgetrokken, werd in 1864 voltooid en alom geprezen om zijn modernistische uitstraling. Hoewel het gebouw onbrandbaar leek, werd het in de nacht van 17 op 18 april 1929 door brand vrijwel geheel verwoest. Alleen de galerij bleef gespaard, maar ook die werd in 1960 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw voor De Nederlandsche Bank. In 1991 werd er een tweede gebouw naast gebouwd.

Reageer op dit artikel