nieuws

Nieuwe generatie bouwers: Wij zijn gewend aan lage marges

bouwbreed

Nieuwe generatie bouwers: Wij zijn gewend aan lage marges

In Kampen leiden Jelle (28) en Bart (29) Weever ieder een tak van bouw- en sloopbedrijf Weever. Doordat hun bezigheden op elkaar aansluiten, vormen ze een unieke combinatie. De economische positie van het bedrijf wordt verder versterkt door de link met de ondernemersactiviteiten van vader Bert Weever, die ook twee logistieke bedrijven bezit en een windmolenpark realiseert.

Bij Weever werken circa zestig mensen in vaste dienst plus een groot aantal zzp’ers en vaste onderaannemers. De jaaromzet bedraagt tussen de 12 en 15 miljoen euro. Weever is een familiebedrijf dat in 1934 werd opgericht als transportonderneming voor bouwmaterialen. De bedrijfsaard is sindsdien meermaals veranderd. Albert Weever, opvolger van oprichter Jan Weever, breidde de activiteiten uit met sloop- en grondwerk. De huidige algemeen directeur Bert Weever verkreeg als een van de eersten in Nederland een certificaat voor asbestsanering, het specialisme waar hij zich op toelegde. Het transportbedrijf is inmiddels verkocht, het bouwbedrijf werd in 2002 aangekocht.

Ook de vierde generatie pleegde aanpassingen. Jelle veranderde de strategie van het bouwbedrijf door zich te richten op het ontwikkelen en bouwen van unieke, vooral utilitaire objecten. “We doen niet aan seriebouw. Daarmee onderscheiden we ons”, zegt hij.

Jelle wilde altijd al graag de bouw in. Voordat Weever eigenaar werd van een bouwbedrijf volgde hij de mbo-opleiding bouwkunde. Het ondernemerschap werd hem met de paplepel ingegoten. “We woonden bij de zaak, we kregen alles mee wat er gebeurde.”

Bart, die het sloopbedrijf runt, heeft een grote affiniteit met techniek. Onmisbaar in deze branche, want voor sloper is geen opleiding, je moet het leren in de praktijk.

De broers verschillen zelden of nooit van mening over de bedrijfsvoering. “Hooguit zijn er discussies,” zegt Bart. “En dat is goed. Wrijving maakt glans, toch?” Bij moeilijke beslissingen raadplegen ze de algemeen directeur, vader Bert. “Prima dat iemand met een bak aan ervaring de leiding heeft”, vindt Bart.

Betrouwbaar

De gebroeders Weever zijn zowel vernieuwend als behoudend. Jelle: “We zijn een familiebedrijf, we komen graag betrouwbaar over. Een ambitie is dat onze kinderen de zaak later weer overnemen.” “We gaan voor de langere termijn”, knikt Bart. Weever zet in op duurzaamheid, een erfenis van vader Bert, die reeds vijftien jaar geleden de ontwikkeling van een windmolenpark startte. Gunstig voor het bouwbedrijf, dat de funderingen levert. Maar idealisme staat voorop, verzekert Jelle. “Wij gaan op termijn voor 100 procent groene energie binnen in onze bedrijven. De 4 hectare daken van onze bedrijfspanden liggen binnenkort vol zonnecollectoren. Bij klanten kijken we ook altijd naar mogelijkheden tot verduurzaming. Wij beseffen dat we de wereld niet zullen veranderen. Maar we voelen ons wel verantwoordelijk voor onze omgeving.”

Ketenintegratie

In de nabije toekomst zal de bouw ingrijpend veranderen, dat staat voor Bart en Jelle vast. Ze zullen in de bedrijfsvoering rekening moeten houden met verder toenemende ketenintegratie, want technieken en projecten worden steeds complexer, en met een toenemende invloed van BIM. “Over twintig jaar bestel je gewoon een woning uit de 3D-printer”, zegt Jelle. Maar hoe een gebouw tot stand komt is eigenlijk niet belangrijk, zegt hij ook: “Ons werk blijft: coördineren en garanderen.”

In het sloopbedrijf verwacht Bart veel meer hergebruik van materialen. “Bij de bouw wordt nu nog nauwelijks nagedacht over hergebruik van het bouwmateriaal na de sloop. Door wetgeving zal dat gaan veranderen. Bij Weever proberen wij er nu al rekening mee te houden.” “Wij zijn totaal niet ouderwets”, benadrukt Jelle. “We proberen altijd voorop te lopen bij het gebruik van materialen en technieken.” Weever onderkent ook het belang van digitale media. Twitter wordt gebruikt om vakkennis en bedrijfsnieuws te melden. “We hebben 1070 volgers”, meldt het duo trots.

Traditioneel

De bouw is een vrij traditionele sector. Kritisch blijven is daarom een vereiste, vinden beiden. “Wij hebben als voordeel dat we jong zijn, wij durven anders te kijken. Wij willen vol gas, wij zijn de Vol Gas BV, zeggen we wel eens. Het voordeel is ook dat wij zijn gestart in de crisis, we zijn gewend aan lage marges, gewend aan knokken. Het kan voor ons alleen maar beter worden.”

De vergrijzing in de bouw vinden zij zorgelijk. Jelle: “Er stromen veel te weinig jongeren in. Terwijl je om vitaal te blijven een dynamische jonge mkb-markt nodig hebt.” Bart: “De desinteresse van de jeugd is eigenlijk onbegrijpelijk. Dit is toch een mooi vak? Dat geldt zeker ook voor sloopwerk. Er is geen enkele reden om daar denigrerend over te doen.”

De nieuwe generatie Bouwers

 

Van jonge en beginnende ondernemers wordt vaak vernieuwingsdrang verwacht. Sommige voldoen aan dat beeld, maar niet iedere starter is een hemelbestormer, blijkt uit een rondgang langs vier willekeurige beginners in de bouw. Soms gaat nuchterheid vóór idealisme. En waar de een de digitalisering omarmt, kiest de ander voor behoud van de (familie)traditie.Vandaag in deel 4: Jelle en Bart Weever. Zij geloven in traditie, maar schuwen de vernieuwing niet. “Wij willen vol gas vooruit. Wij hebben het voordeel dat we jong zijn, wij durven anders te kijken.”

Reageer op dit artikel