nieuws

Kant-en-klaar: ‘s ochtends de sleutels en in de middag de meubels erin

bouwbreed Premium

Kant-en-klaar: ‘s ochtends de sleutels en in de middag de meubels erin

Woningbouwers zoeken steeds vaker de consument op. Waar een koper van een nieuwbouwhuis vroeger een sleutel kreeg van een casco opgeleverd huis waarbij hij niks te zeggen had over het ontwerp, bepalen de kopers tegenwoordig vaak het uiterlijk, de indeling en soms zelfs de grootte van de woning. Bij een project in Bolsward gaat VDM Woningen zelfs nog verder.

“We zijn medio 2014 gestart met het bouwen van Timm-woningen”, zegt directeur Jan Hoekstra van VDM. “Het is een concept dat is uitgedacht door ingenieurs- en adviesbureau Toeck. Bij een Timm-woning heeft de koper keuze uit verschillende manieren van inrichting, van de badkamer en keuken tot het tapijt en laminaat op de vloeren. Alles wordt met het huis opgeleverd. De kopers krijgen ‘s ochtends de sleutel en ‘s middags kunnen de meubels erin.”

Volgens Hoekstra is het een gat in de markt. “We zijn vorig jaar volgens dit concept gaan bouwen, en de woningen zijn enorm populair. Dit project van negentien huizen was al snel verkocht, maar we zijn nu net begonnen met een project van 72 woningen in Groningen. Die zijn in minder dan drie maanden verkocht.”

Bijna alles in de woningen wordt geprefabriceerd in de werkplaats. Nu is dat tegenwoordig niet ongewoon, maar VDM gaat verder. “De hele badkamer wordt, inclusief installaties, in de werkplaats in elkaar gezet. Op de bouwplaats wordt het als één element in de woning geplaatst.”

Voor de bouwer is er tijdswinst en de voordelen van een seriematige aanpak. “Alles staat of valt met een goede logistiek. We kunnen de woningen in zeven weken na de start al opleveren.”

Voor de koper is het voordeel een goedkopere woning. “De woningen in Bolsward variëren rond de 110.000 euro. Een standaardprijs is er niet, die is vooral afhankelijk van de grondprijzen.”

Maar de woningen sluiten vooral aan bij een trend, denkt Hoekstra. “We bedienen de onderkant van de kopersmarkt, dus vooral starters. En jonge mensen willen na het kopen van een huis niet meer zelf aan de slag om het bewoonbaar te maken. Ik denk dat we trendsetter zijn met dit concept. Het gaat zeker navolging krijgen.”

Projectgegevens

Project: Negentien Timm-woningen Bolsward

Opdrachtgever: Kopers

Ontwerp: Toeck

Aannemer: VDM Woningen

Bouwtijd: 7 weken

Reageer op dit artikel