nieuws

Gevel met megaruit weerstaat brandtest

bouwbreed Premium

Gevel met megaruit weerstaat brandtest

Schüco heeft zijn aluminium vliesgevel van het type FW50+BF in een afmeting van 4,60 bij 4,50 meter getest op brandwerendheid. In de constructie zaten ruiten van verschillende afmetingen. De grootste meet 2,30 bij 3,80 meter; tevens de grootste maat die glasproducent Vetrotech SG Benelux standaard kan leveren. De ruit weegt bijna 600 kilo.

“Een gevel met deze ruit blijft daardoor betaalbaar”, zegt technisch adviseur Huub van Vliet van Schüco Nederland. Daar is markt voor want onder architecten bestaat volgens hem een grote vraag naar ‘transparantie’ en dus naar glas met zo groot mogelijke afmetingen. Schüco levert de vliesgevels van dit type tot een verdiepinghoogte van maximaal 5 meter.

Tot nog toe was het volgens Schüco’s technisch adviseur niet mogelijk om zulke grote ruiten in brandwerende aluminium gevelconstructies te verwerken. De ontwikkelaar en systeemleverancier bedacht met gevelfabrikant Entropal uit Geldermalsen een oplossing. Met Schüco en glasfabrikant Vetrotech bouwde Entropal het resultaat op bij Efectis Nederland in Bleiswijk.

 

De aluminium vliesgevel van het type FW50+BF in een afmeting van 4,60 bij 4,50 meter voordat deze getest wordt op brandwerendheid.

Eerder ontwikkelden de bedrijven een gevelvariant met kleinere ruiten die 60 minuten brand weren. “Zodra de markt erom vraagt overwegen we om daarvan een versie met ook zo’n grote ruit te maken”, zegt Van Vliet.

De ruit van 2,30 bij 3,80 meter is gemaakt van Contraflam Lite, een product van Vetrotech. In de testgevel zat veiligheidsglas van het type Contraflam Lite 19 dat 30 minuten brand weert. De beglazing heeft een opzwellende tussenlaag die bij brand ondoorzichtig wordt en de warmteoverdracht vermindert. De ruit heeft de test bij Efectis Nederland goed doorstaan, zegt Van Vliet: “In de beproevingsperiode van 37 minuten en 48 seconden is uiteindelijk de binnenruit bezweken. De tussenlaag wist de buitenruit zodanig te koelen dat die in het profiel bleef zitten.”

Uiterlijk wijkt de uitvoering van de brandwerende vliesgevelconstructie niet af van standaardgevels. De aanzichtbreedte van 50 millimeter van de profielen blijft onveranderd.

Reageer op dit artikel