nieuws

G7 verwacht succes te boeken in Parijs bij klimaattop VN

bouwbreed Premium

G7 verwacht succes te boeken in Parijs bij klimaattop VN

De zeven grote economieën in de wereld, de G7, verwacht dat de klimaatconferentie eind dit jaar een positief resultaat zal opleveren. Dit bleek tijdens een bijeenkomst van de energie-ministers van de G7 in Hamburg.

“Ik heb nog nooit zoveel overeenstemming over doelstelling van de G7 meegemaakt”, zei de Duitse minister van Economische Zaken en voorzitter van de G7-bijeenkomst, Sigmar Gabriel. “We moeten ervoor zorgen dat de energievoorziening wereldwijd verzekerd is. Wat we nu gemeen hebben is dat alle landen hetzelfde doel nastreven, te weten een succesvol internationaal klimaatverdrag tegen het einde van het jaar in Parijs.”

Ook de energieminister van de Verenigde Staten, Ernest Moniz, toonde zich optimistisch. “Ik denk dat we op de goede weg zijn”, zei hij, wijzend op de toenemende kosten van klimaatverandering. Zijn opstelling was opmerkelijk aangezien de VS in 2009 in Kopenhagen samen met China elke stap in de richting van bindende doelstellingen blokkeerden. Beide landen zijn de grootste producenten van broeikasgassen.

Tijdens de conferentie is ook nadrukkelijk gesproken over energietransitie. Tot nu begeeft alleen Duitsland zich op die weg met de zogenoemde Energiewende. Die wordt echter in andere landen met de nodige scepsis bekeken.

In natuur- en milieukringen is sceptisch gereageerd op de fraaie woorden van de G7 die “de urgentie benadrukt van een consequente energietransitie om economische groei verder te ontkoppelen van CO 2-uitstoot”. “Het is onvoldoende om simpelweg te constateren dat de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen en hernieuwbare energie gestimuleerd. We hebben een duidelijke toezegging van de grote industriële landen nodig om fossiele brandstoffen en in het bijzonder kolen volledig uit te bannen”, vindt klimaatanalist van Oxfam Duitsland Jan Kowalzig.

Hij vreest dat de internationaal vastgestelde doelstelling om klimaatverandering te beperken tot twee graden Celsius, onhaalbaar is. “De effecten bedreigen nu al het bestaan van mensen in de armste landen. Droogte verminderd de oogsten, stormen en overstromingen richten schade aan”, weet hij.

Reageer op dit artikel