nieuws

EU-platform strijdt tegen zwartwerk

bouwbreed Premium

Het Europees Parlement (EP) bindt de strijd aan tegen zwartwerken. Met de aanvaarding van een voorstel van een Europees platform wordt in ieder geval de grensoverschrijdende aanpak simpeler.

“Niet zelden worden zwartwerkers blootgesteld aan gevaarlijke arbeidsomstandigheden met inbegrip van ernstige uitbuiting. Het heeft ernstige gevolgen in de vorm van oneerlijke concurrentie”, motiveert EP-rapporteur de Bulgaarse sociaaldemocraat Georgi Pirinski het warme onthaal van het voorstel.

Het Europees Platform dat wordt samengesteld uit nationale sociale inspectiediensten, biedt een mogelijkheid om informatie uit te wisselen en kennis te delen over de beste aanpak van het probleem. Want dat is het. Zwartwerk is goed voor bijna 20 procent van het bruto binnenlands product in de lidstaten. Daarvan is 29 procent bouwgerelateerd, het hoogste aandeel.

Geen zwartwerk zonder vraag ernaar. Uit de Eurobarometer blijkt Nederland op dat punt goed te scoren. In 2013 vroeg 29 procent wel eens om een zwarte klus, een stijging met 2 procentpunt ten opzichte van 2007. Alleen Griekenland is ons land voorbijgestreefd met 30 procent, 13 procentpunt meer. Het minste zwartwerk wordt gevraagd in Portugal (5 procent), Duitsland (7) en Engeland (8).

Het meeste zwartwerk in de bouw is te vinden in Slowakije (53 procent), Tsjechië (45 procent) en Oostenrijk (43 procent). Uit de cijfers blijkt dat de hoogte van het btw-tarief dus niet bepalend is voor de mate van zwartwerk. Volgens Eurobarometer kan het probleem nog veel groter zijn. In enkele landen zijn vormen van zwartwerk zo ingeburgerd dat niemand het daar nog als zwartwerk beschouwt.

Reageer op dit artikel