nieuws

Dakgroen gaat samen met zonnepaneel

bouwbreed

Dakgroen gaat samen met zonnepaneel

De combinatie van een vergroend plat dak en zonnepanelen pakt soms wat ongelukkig uit omdat de panelen het licht en de lucht wegnemen die de plantjes nodig hebben. De Amsterdamse dakvergroener Solar Sedum laat bij de Collective Store IJburg (CSIJ) zien hoe het beter kan.

Een vergroend dak spaart de eigenlijke dakbedekking en vergroot de opbrengst van de panelen met ruim 10 procent, zegt Matthijs Bourdrez, initiator van Solar Sedum. Het binnenklimaat verbetert er volgens hem eveneens door. “Het substraat met de plantjes beschermt de dakbedekking tegen weer en wind en isoleert warmte en koude. Het groen voorkomt ook dat de temperatuur onder de panelen te hoog wordt.” Op een kaal dak loopt de temperatuur in de brandende zon niet zelden op tot ruim 90 graden Celsius. Zonnepanelen leveren de grootste opbrengst wanneer ze zo rond 25 graden Celsius warm zijn. Een gekoeld paneel gaat volgens van Solar Sedum ook langer mee.

Voor de montage van de zonnepanelen ontwikkelde Bourdrez een “luchtige constructie” die zoveel lucht en licht doorlaat als de plantjes nodig hebben. Als ballast voor dit ‘airframe’ gebruikt hij het substraat waarin het groen groeit. Volgens hem is dit systeem half zo duur als concurrerende constructies. Eind dit jaar verwacht hij er een verbeterde versie van te kunnen presenteren.

Wat Bourdrez betreft is het een ergonomisch goed alternatief voor ballast in de vorm van stapels stoeptegels. In voorkomende gevallen gebruikt hij zulke tegels om de vergroening op de hoeken weersbestendig te maken.

De CSIJ brengt in presentaties de bijzonderheden van het systeem onder de aandacht en moet de toepassing van zonnepanelen op vergroende daken bevorderen. Bourdrez hoopt onder meer verenigingen van eigenaren en overheden ervoor te interesseren. CSIJ staat voor Collective Store IJburg, is gevestigd in winkelcentrum IJburg en moet het stadsdeel socialer, groener en duurzamer te maken. Kleine duurzame ondernemers kunnen er hun waren aanprijzen.

Reageer op dit artikel