nieuws

BIM Loket voor open standaarden

bouwbreed

BIM Loket voor open standaarden

De Bouw Informatie Raad (BIR) heeft haar kennis over BIM (Bouw Informatie Model) samengevat in vier kenniskaarten en een groot formaat poster. Daarnaast is een BIM Loket geopend voor de ontsluiting van expertise over twaalf open BIM-standaarden.

“We gaan de invoering van het werken met BIM bevorderen”, aldus Marco Verschoor, communicatieadviseur bij het BIM Loket, gevestigd op de Bouwcampus in Delft. “Wij vormen geen nieuw kenniscentrum, maar een loket ter ontsluiting van kennis. We worden het front office, het gezicht van open BIM. Ik zal zeker als eerste adviseren de kenniskaarten en de poster van de Bouw Informatie Raad te bekijken. Eén van de kaarten, kenniskaart 2, behandelt de open BIM-standaarden.”

Na een langzame start is het BIM Loket officieel gelanceerd op de BIM Praktijkdag in de Jaarbeurs. Daar hebben de vertegenwoordigers van de twaalf open standaarden een symbolische handtekening geplaatst. Het is mogelijk om vragen te stellen via een formulier op de website www.bimloket.nl. “Opbellen kan helaas nog niet”, meldt Verschoor. “En we zoeken nog naar een systeem voor de helpdesk. We willen monitoren waar de vragen blijven en of ze naar tevredenheid beantwoord zijn.” Hij wijst op het verschil tussen ‘open source’ (daarbij mogen andere partijen de code van bepaalde software gebruiken) en ‘open standaard’. Het laatste betreft de consensus over een wijze van rangschikken, opslaan en uitwisselen van informatie.

Misschien is het IFC (Industry Foundation Classes)-format het meest bekend en gebruikt. Het wordt beheerd door Building Smart. “Wat ons betreft is de samenwerking met andere partijen in het BIM Loket een goed idee”, staat op de website van de vereniging. “Dat hebben we met de handtekening van bestuurslid Martijn de Riet nogmaals benadrukt. In de komende weken moeten concrete afspraken gemaakt worden over de samenwerking tussen het BIM Loket, Building Smart Benelux en Building Smart International. Die worden eerst aan de leden voorgelegd, daarna gaat de samenwerking definitief van start.”

De IFC-standaard is beschikbaar voor de burgerlijke en utiliteitsbouw. Voor de infra is een uitbreiding in ontwikkeling. De andere standaarden zijn CB-NL, Coins, CityGML, ETIM (bekend in de installatiebranche), GB-CAS, IMGeo (voor geografische informatie), Nationaal Bim-protocol Checklist, NLCS (voor de grond-, weg- en waterbouw), Nl-SfB, S@les in de Bouw (voor inkoop- en verkooptransacties) en Visi.

Download hier de Kennisposter BIM-toepassingen

Reageer op dit artikel