nieuws

Samenwerking bepaalt succes asbestsanering

bouwbreed Premium

Samenwerking bepaalt succes asbestsanering

Grootschalige asbestsanering heeft kans van slagen als provincies en gemeenten zich daarvoor gezamenlijk inzetten. Provinciale subsidieregelingen, actief gemeentebeleid en samenwerking met werkgeversorganisaties zoals Bouwend Nederland en Uneto-VNI kunnen eigenaren van asbestdaken over de streep trekken het schadelijke materiaal te laten verwijderen.

Dat blijkt uit ervaringen die de provincie Overijssel heeft opgedaan met asbestsanering. Het gaat in het bijzonder om het verwijderen van asbest van bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen. Naar verwachting is Rijssen-Holten komende zomer de eerste Nederlandse gemeente waar alle daken van bedrijfspanden asbestvrij zijn. In 2018 moet de rest van de bedrijfsdaken in de oostelijke provincie vrij zijn van het kankerverwekkende materiaal. Daarmee is Overijssel koploper op het gebied van asbestsanering. Andere provincies blijven vooralsnog achter bij het saneren van asbestdaken op bedrijventerreinen. Veelal zien regionale en lokale overheden hierin geen taak voor zichzelf. Ze leggen daarom de verantwoordelijkheid bij de eigenaren van de panden.

De aanpak van Overijssel loopt vooruit op het landelijk beleid dat erop is gericht asbest van de daken te verwijderen. De provincie investeert hierin 1, 1 miljoen euro.

Zelf beleid maken

In Overijssel wordt nauw samengewerkt tussen regionale en lokale overheden, het bedrijfsleven en organisaties zoals Bouwend Nederland en Uneto-VNI. Gerard Bakker, directeur van het bedrijf Bouwfund dat in samenwerking met de provincie het systeem heeft ontwikkeld, sluit niet uit dat het systeem zou kunnen worden toegepast. Ineke Bakker, de verantwoordelijke gedeputeerde in Overijssel, is iets terughoudender. Elke provincie moet zelf zijn beleid maken. “Inmiddels hebben we met verschillende provincies contact gehad over onze aanpak. Desondanks lopen ze vooralsnog niet te hoop om onze aanpak over te nemen.” Wat niet wegneemt, benadrukt ze, dat de methode die in Overijssel wordt toegepast, goed werkt. “Eigenaren van gebouwen met asbestdaken zien er op grote schaal de voordelen van in om deze te laten verwijderen en gaan er mee aan de slag.” Eerder toonde staatssecretaris Mansveld zich tevreden over de werkwijze. “Deze aanpak van asbestdaken levert diverse voordelen op: asbest verdwijnt veilig uit het milieu en het bedrijf bespaart energie”, zei ze eind vorig jaar.

Lees meer in het artikel: ‘Overijsselse oplossing moet meer ruchtbaarheid krijgen’

Reageer op dit artikel