nieuws

Roestvast stalen gaas ruimt olievervuiling op

bouwbreed

Roestvast stalen gaas ruimt olievervuiling op

Onderzoekers van de Amerikaanse Ohio State University zeggen olievervuiling te kunnen opruimen met gaas uit roestvast staal.

Het fijnmazige gaas houdt olie vast maar laat water door. Het roestvaste staal is daarvoor behandeld met een coating van enkele honderden nanometers dik.

De werking ervan komt overeen met die van een lotusblad dat van nature water afstoot. In het laboratorium scheidde zo’n gaas met succes een mengsel van water en olie. Het water stroomde er ongehinderd doorheen. De olie bleef achter op het gaas en vormde er bolletjes die van het gaas rolden. Het gecoate gaas is voor 70 procent transparant en zou bijvoorbeeld kunnen helpen lichtarmaturen schoon te houden. De onderzoekers hopen met dit resultaat marktpartijen te kunnen interesseren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels