nieuws

Opgesloten metselwerk weerstaat beving

bouwbreed

Opgesloten metselwerk weerstaat beving

De scholen van de Nederlandse stichting Smart Shelter hebben de aardbeving in Nepal overleefd. De toepassing van opgesloten metselwerk die de stichting bepleit, pakte goed uit.

De stichting bouwt met lokale materialen en kennis gebouwen in Zuidoost-Azië die bestand zijn tegen watersnood, aardbevingen en ander natuurgeweld. Zo bouwde de stichting de afgelopen jaren in Nepal vijftien scholen en een hostel voor blinde studenten, die voor zover de berichten nu kloppen allemaal de aardbeving van afgelopen zaterdag hebben overleefd. De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter kwam namelijk niet onverwacht. Nepal ligt op een bekende geologische breuklijn waar zich gemiddeld eens in de tachtig jaar zware aardbevingen voordoen.

Horizontale krachten opvangen

Eén van de technieken waar Smart Shelter op inzet is de toepassing van opgesloten metselwerk, legt constructeur Matthij Moons van IMd Raadgevende Ingenieurs toe. Als vrijwilliger is hij in zijn vrije tijd betrokken bij het werk van de stichting. Opgesloten tussen betonnen kolommen kan metselwerk beter de horizontale krachten opvangen die optreden bij aardbevingen. De oplossing die vaak wordt gekozen is het metselwerk bij de hoeken te laten rafelen en dat met stroken van beton en wat wapeningsstaven tot een geheel te smeden.

Om echt goed de trekkrachten te kunnen opnemen moet het metselwerk volgens Moons niet alleen aan de zijkanten worden opgesloten, maar ook aan de boven- en onderkant. Moons: “Omdat arbeidskosten in Nepal laag zijn en de materiaalkosten hoog worden die vloeren opvallend slank uitgevoerd. Vaak zijn ze niet meer dan 8 centimeter dik. Eigenlijk net zoals er tot in de jaren dertig bij ons in het westen werd gebouwd. Er is tijd en mankracht genoeg om wapening netjes te vlechten en te buigen en de eigenschappen van het materiaal optimaal uit te nutten.”

Drijvende kracht achter de Smart Shelter Foundation is architect Martijn Schildkamp uit Alphen aan den Rijn. Tien jaar terug, na een lange reis door Zuidoost-Azië, richtte hij de stichting op. Op de website geeft Schildkamp twaalf vuistregels waarmee gebouwen betrekkelijk eenvoudig te wapenen zijn tegen aardbevingen. Daarbij gaat het om: symmetrische basisplattegrond, overspanningen van niet meer dan 6 meter, de plek en maximum grootte van kozijnsparingen en dergelijke praktische aanwijzingen. De kosten van aardbevingsbestendige gebouwen vallen volgens de architect zo’n 20 procent hoger uit dan de traditioneel gebouwde constructies. Maar opgesloten metselwerk is nog altijd goedkoper dan betonnen skeletbouw.

Tot nu toe fungeerde Schildkamp vaak als werkvoorbereider en manusje-van-alles bij de projecten. Hij is zijn werk aan het verleggen en stuurt met de stichting aan op de vestiging van een onderzoekscentrum liefst verbonden aan een technische universiteit in Europa of de Verenigde Staten.

Reageer op dit artikel